Na hlavný obsah

Rybári pod vodným dielom Žilina kontrolujú, ako sa ujali umelé hniezda pre neresenie rýb

Bez nich by ryby mali problém nájsť vhodné miesta pre rozmnožovanie.

Rybári pod vodným dielom Žilina kontrolujú, ako sa ujali umelé hniezda pre neresenie rýb
Rybári pod vodným dielom Žilina v týchto týždňoch kontrolujú ako sa ujali umelé hniezda pre neresenie rýb. Foto: RTVS

Rybári pod vodným dielom Žilina v týchto týždňoch kontrolujú ako sa ujali umelé hniezda pre neresenie rýb. Začiatkom marca ich do vody umiestnili viac ako 200. Bez nich by ryby mali problém nájsť vhodné miesta pre rozmnožovanie.

Nielen pred Vodným dielom Žilina, ale aj pred inými priehradami ryby strácajú prirodzené prostredie na rozmnožovanie pre výrazné kolísanie hladiny a nedostatok úkrytov, ktoré zanáša bahno. Na hniezdach aktuálne rybári kontrolujú ako ich ryby na neresenie využili. Ako prvé nakládli ikry šťuky.

Umelým hniezdam rýb sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

„So šťukou som tak či tak spokojný, nakoľko sa podarilo ju vytrieť, aj keď jej neres nebol nejaký výrazný. S ostriežom som veľmi spokojný, ostriežom zelenkavým,“ povedal hospodár SRZ na Vodnom diele Žilina Richard Baran.

Tento týždeň voda dosiahla teplotu vhodnú na neresenie zubáčov. Na konároch sú nakladené tisíce ikier. Mnohé však ešte pred vyliahnutím poslúžia ako potrava pre iné druhy.

„Zubáč nakladie okolo 100 či 150-tisíc ikier na jednu kopu, na jedno kilo zubáča a možno, že jedno percento z toho prežije, dožije sa dospelosti a aj vtedy by sme boli spokojní,“ ddodal Baran.

Bez umelých hniezd by na Vodnom diele bola populácia rýb podstatne menšia a vody by museli zarybňovať. Umelé hniezda tak rybárom šetria nielen peniaze, ale prispievajú aj k lepšej genetickej výbave rýb.

„Je zachovaná zvýšená vnútrodruhová variabilita týchto druhov, ktoré sa prirodzene neresia v týchto umelo vytvorených podmienkach,“ ozrejmil referent ichtyológie a ekológie Slovenského rybárskeho zväzu Peter Krížek.

Po zubáčoch sa budú na vodnom diele ešte neresiť plotice, pleskáče a keď bude voda ešte teplešia sumce. Hniezda potom rybári z vody pozbierajú, aby sa im do nich nezachytávali háčiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny