Na hlavný obsah

Samotný: Život LGBTI+ ľudí nie je kontroverzný, spoločnosť polarizujú politici

Zisk Novinárskej ceny si váži.

Samotný:  Život LGBTI+ ľudí nie je kontroverzný, spoločnosť polarizujú politici
Roman Samotný, majiteľ kaviarne Tepláreň a scenárista relácie RTVS Silná zostava. Foto: RTVS

Situácia LGBTI+ ľudí sa na Slovensku nezlepšila, a to ani po útoku na Zámockej, pri ktorom útočník zastrelil dvoch mladých ľudí, návštevníkov LGBTI+ kaviarne Tepláreň. Myslí si to Roman Samotný, scenárista Silnej zostavy a majiteľ Teplárne. Zdôraznil zároveň, že je pred nami ešte dlhá cesta.

Samotný si váži Novinársku cenu 2022, ktorú získal za reláciu Silná zostava spolu s Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou, Andreou Horečnou a Martinou Kubániovou v kategórii audiovizuálna žurnalistika – rozhovor a diskusia. Ocenenie si vyslúžila časť, ktorej téma bola Ako sa žije transrodovým ľuďom na Slovensku?

„Je to pre mňa aj povzbudenie do ďalšej práce, a to zaoberať sa témami, ktoré možno nie sú v spoločnosti tak videné, ale o to sú dôležitejšie. Vidím, že na Slovensku rotujú rôzne konšpirácie a hoaxy, špeciálne o LGBTI+ ľuďoch,“ uviedol.

Ľudia z komunity LGBTI+ boli podľa neho aj minulý rok druhým najčastejším terčom dezinformácií. „Myslím si, že aj takéto relácie môžu prispieť k tomu, že si ľudia začnú vytvárať názor na základe faktov a skutočných príbehov a nie na základe lží a manipulácií,“ povedal Samotný, ktorý z polarizácie spoločnosti viní najmä politikov.

Práca na scenári bola podľa neho pomerne náročná,. „Aj v rámci tímu sme museli zistiť, že možno máme nejaké predsudky, možno nám chýbajú nejaké informácie a museli sme sa dovzdelať a spoznať viac o téme, o tom, ako naozaj žijú transrodoví ľudia na Slovensku,“ priblížil.

Dodal, že táto téma je zahalená množstvom lží a ľudia majú rôzne zvláštne domnienky. „Aj pre nás bolo veľmi poučné zistiť s čím reálne musia zápasiť transrodoví ľudia a akí sú,“ priznal. Verí, že aj táto téma pomôže zlepšiť postoj ľudí k transrodovým ľuďom a lepšie pochopiť ich životnú skúsenosť.

Tragédia na Zámockej mu obrátila život hore nohami

Tragédia na Zámockej zmenila veľa. „Bol to moment, ktorý môj život a život mnohých a vlastne aj celého Slovenska obrátil hore nohami. Zistili sme, že terorizmus a nenávistné činy sa nás naozaj veľmi bolestne dotýkajú. Vo mne to vzbudilo urgenciu ešte viac pracovať a hľadať riešenia, ako zabrániť podobným nenávistným činom,“ povedal.

Tragické udalosti mu však aj niečo dali. „Videl som tú solidaritu, že na Slovensku je naozaj aj veľa fantastických ľudí dobrého srdca, ktorí sú ochotní pomáhať a prispievať aj svojou prácou k tomu, aby sme tu všetci mohli mať dôstojný život,“ zdôraznil.

Ani viac ako pol roka po udalostiach na Zámockej sa podľa Samotného situácia LGBTI+ ľudí na Slovensku veľmi nezlepšuje.

„Život pre LGBTI+ ľudí na Slovensku nie je zrovna jednoduchý. Stačí pridať príspevok s dúhovou vlajkou na facebook a vidíte veľmi rýchlo, čo si o nás mnohí ľudia myslia a ako vedia proti nám štvať. Táto situácia je pre mnohých LGBTI+ ľudí veľmi vyčerpávajúca, veľmi bolestná, veľmi zraňujúca.,“ upozornil.

Kritika politikov

Samotný kritizuje aj návrhy zákonov, ktoré sa dostanú do parlamentu. „Máme pocit, že väčšina poslancov a poslankýň nič nepochopili. Naďalej prijímajú zákony, ktoré sú vyslovene namierené proti LGBTI+ ľuďom,“ podotkol.

Myslí si, že je pred nami ešte dlhá cesta. „Bude treba spraviť veľa práce, aby si aj poslanci a poslankyne neutvárali názor na základe nejakých výmyslov, konšpirácií a bludov, ale aby si dali čo i len námahu sa s nami osobne stretnúť a spoznať to, akí naozaj sme,“ vyhlásil.

Život LGBTI+ ľudí nepovažuje za kontroverzný alebo polarizujúci. „Sme obyčajní ľudia s bežnými životnými skúsenosťami, s rovnakými starosťami a trápeniami,“ skonštatoval.

Za polarizujúcu označil skôr rétoriku niektorých politikov a političiek. „Tí pre svoje volebné preferencie alebo pre svoju hlúposť neváhajú túto tému zneužívať a rozoštvávať aj slovenské rodiny, pretože LGBTI+ ľudia sú rovnako súčasťou slovenských rodín. Tento polarizujúci jazyk politikov a političiek poškodzuje práve slovenské rodiny,“ uzavrel.

Reakcie na reláciu

Zisk Novinárskej ceny si veľmi váži aj moderátorka Silnej zostavy Veronika Cifrová Ostrihoňová. „Som za to veľmi vďačná, je to povzbudenie do ďalšej pracovnej tvorby,“ uviedla.

Pamätá si, že po odvysielaní relácie venujúcej sa transrodovým ľuďom, dostali veľa negatívnych reakcií a kritiky z oboch strán. „Transrodoví ľudia sa hnevali, že sme do diskusie zavolali človeka, ktorý do nejakej miery zastával pohľad proti nim. Konzervatívnejšie spektrum sa hnevalo, že túto tému vôbec vo verejnoprávnej televízii robíme,“ podotkla.

Vývoj situácie s LGBTI+ komunitou v slovenskej spoločnosti hodnotí negatívne. „Mám pocit, že sme stále na tom istom mieste. Pre LGBTI+ ľudí sa nič nezmenilo, situácia sa nezlepšila. Myslela som si, že sa niekam posunieme, minimálne po udalostiach na Zámockej,“ zhodnotila súčasnú situáciu na Slovensku.

Po útoku na Zámockej si uvedomila potrebu hovoriť o tom, ako sa tu niektoré skupiny obyvateľstva majú horšie ako iné. „Napríklad aj LGBTI+ ľudia neboli dostatočne v éteri pokrytí. Beriem to ako kritiku aj trochu na seba a na našu novinársko-mediálno-verejnú komunitu,“ dodala.

Najbližšie sa téme LGBTI+ komunite bude venovať diskusná relácia Silná zostava 19. mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko