Na hlavný obsah

Sedemdesiat percent hráčov prešlo cez dvadsiatku, hovorí Bokroš. Škorvánka nevidí ako jednotku

Rodák z Karvinej bol pri historickom striebre a zlate na MS.

Sedemdesiat percent hráčov prešlo cez dvadsiatku, hovorí Bokroš. Škorvánka nevidí ako jednotku
Foto: TASR/Ján Krošlák

Slovenská reprezentácia odohrala dve stretnutia na šampionáte v lotyšskej Rige. Z týchto duelov si odniesla prvý plný bodový zisk v sobotu večer.

„Videl som podobné zápasy z našej strany, len proti iným súperom. Ťažíme z tímu, ktorý výborne korčuľuje. Páči sa mi, že sme aktívni počas celého stretnutia, a to je pozitívny signál. Chýba mi tam však väčšia skúsenosť,“ prezradil vlastné dojmy z úvodných súbojov Slovákov v Pobaltí zvučný slovenský lodivod Ernest Bokroš.

Štarty zverencov trénera Craiga Ramsayho boli v obidvoch prípadoch výborné. Na otvárací presný zásah Chromiaka z piatka nadviazal o deň neskôr Matúš Sukeľ, ktorý nalomil brankára Šilovsa pohotovým zakončením už po štyridsiatich štyroch sekundách, keď sa presadil po ukážkovej zadovke Cehlárika.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Kto pozorne sledoval výkon lotyšskej defenzívy, musel ostať prekvapený. Obrancovia vôbec nerozohrávali puky smerom dopredu. Všetko dávali po mantineli. Na to, že ich káder je prakticky nezmenený a skúsený za ostatné roky, toto ma zaskočilo. Mohli sme to výsledkovo využiť v predstihu, pretože súperova obrana nestála na pevných nohách,“ poznamenal Bokroš smerom k utrpenej výhre 2:1.

Ernest Bokroš
Ernest Bokroš v rozhovore s Oliverom Turanom.Foto: TASR/Milan Kapusta

Skalp Lotyšov možno zaváži

Ešte je to predčasné konštatovanie, ale podľa všetkého úvodné a vydreté víťazstvo na turnaji, ktoré sa zrodilo nad usporiadateľskou krajinou, bude zrejme pre slovenský výber kľúčové v otázke prieniku do vyraďovacej fázy.

„Z hľadiska ďalšieho vývoja turnaja získali chalani nesmierne cenný triumf. Myslím si to najmä kvôli tomu, že Lotyši majú svoju kvalitu a určite sa im podarí ešte niekoho obrať o body. Môže sa stať, že pri finálnom sčítaní po základnej skupine budú práve tieto tri body rozhodujúce,“ vyslovil možný scenár 63-ročný kouč, ktorý bol pri striebornej medaile v roku 2000 v Petrohrade aj jedinom zlate 2002 v Göteborgu ako jeden z asistentov Jána Filca.

Najbližší protivník Slovenska je Kanada, s ktorou si zmeria sily v pondelok popoludní. Následne bude čeliť Švajčiarsku či Kazachstanu a skupinové účinkovanie uzavrie s Nórskom.

„Neexistuje ľahký súper. Náš cieľ je postúpiť. Jednoznačne vstupujeme do každého zápasu, že ho chceme vyhrať. Samozrejme, treba veriť, že sa nám budú vyhýbať zranenia, a takisto, aby nedoľahla únava na niektorých kľúčových jednotlivcov. Vyššie som už spomínal, že ma oslovila naša aktivita. Ak ju zachováme naďalej, budeme nepríjemní,“ prezentoval svoje predstavy o nasledujúcom vystúpení národného tímu.

Z Detvy k českému velikánovi

Medzi ôsmimi novými tvárami aktuálnej zostavy figuruje útočník Viliam Čacho. Mladík z Trenčína a center štvrtej formácie, ktorého Bokroš viedol v období rokov 2020 – 2022 v Detve, respektíve Prešove.

„K tomuto sa vyjadrím hlbšie. Nech si každý prečíta mená A-mužstva reprezentácie. Na súpiske je približne sedemdesiat percent hráčov, ktorí prešli projektom dvadsiatky. Sledujem teda všetkých. Čo sa však týka samotného Čacha, postupnými krokmi a drinou si vybojoval slušné postavenie. V Trenčíne bol kapitán, teraz je v národnom drese a do budúcej sezóny získal lukratívny angažmán v Třinci. Je to poctivý chlapec, ktorý miluje hokej a držím mu palce v kariére,“ uviedol.

Deň pred majstrovstvami sveta sa nechal počuť v jednom z našich dialógov bývalý brankár Rastislav Staňa, že sa zvyčajne po dvoch stretnutiach vykryštalizuje post jednotky v bránke. Slováci ju už pravdepodobne našli v Stanislavovi Škorvánkovi. V tejto sezóne tréner Prešova či Liptovského Mikuláša má však iný názor.

„Táto otázka je v kompetencii realizačného tímu. Môj tip je, že do ďalšieho zápasu nastúpi niekto iný,“ uzavrel Ernest Bokroš.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport