Na hlavný obsah

Šéf vagnerovcov žiada Moskvu o odovzdanie pozícií v Bachmute čečenským silám

Dôvodom je dlhodobý akútny nedostatok munície.

Šéf vagnerovcov žiada Moskvu o odovzdanie pozícií v Bachmute čečenským silám
Na snímke zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: SITA/AP

Šéf ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu (6. 5.) požiadal Moskvu, aby mu umožnila odovzdať svoje pozície vo východoukrajinskom meste Bachmut, kde prebiehajú intenzívne boje, čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi.
Informovala o tom agentúra AFP.

„Žiadam vás, aby ste do polnoci 10. mája vydali bojový rozkaz o presune pozícií vagnerovských polovojenských jednotiek v Bachmute a na jeho okraji k jednotkám práporu Achmat,“ uviedol Prigožin v liste adresovanom ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Prápor Achmat sa vzťahuje na čečenské bojové jednotky pod velením Kadyrova – blízkeho spojenca Moskvy -, ktorý od roku 2007 vládne v prevažne moslimskom Čečensku, autonómnej republike Ruskej federácie na severnom Kaukaze.

Prigožin povedal, že jeho bojovníci sa budú musieť stiahnuť pre dlhodobý akútny nedostatok munície. Zároveň obvinil ruské ministerstvo obrany z toho, že vagnerovcom dodalo od októbra 2022 len 32 percent požadovanej munície.

Vagnerovci vedú bitku o Bachmut, počas ktorej vyplávala na povrch rivalita medzi Prigožinom a konvenčnou ruskou armádou. Prigožin v piatok (5. 5.) pohrozil Kremľu stiahnutím svojich mužov v sérii videí, v ktorých zaútočil na Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Bojovníci čečenského vodcu sú prípravení

Kadyrov v piatok na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že jeho bojovníci sú „pripravení postupovať a obsadiť toto mesto“. Čečenský vodca zároveň vyzdvihol vagnerovské jednotky. Pripomenul, že obe skupiny bojovali bok po boku v „najťažších“ bitkách o mestá Popasna, Severodoneck a Lysyčansk.

Prigožin vo svojej skoršej sobotňajšej správe poďakoval Kadyrovovi za jeho ponuku a uviedol, že čečenské sily sa „bezpochyby“ zmocnia Bachmutu.

Boje o Bachmut trvajú od augusta minulého roka. Napriek postupu sa ruským jednotkám – i s účasťou vagnerovcov – stále nepodarilo mesto úplne obsadiť.

Hoci má Bachmut, kde pred vojnou žilo približne 70 000 obyvateľov, z vojensko-strategického hľadiska iba sporný význam, obe strany oň zvádzajú urputné a krvavé boje.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová tvrdí, že ruské jednotky chcú ovládnuť Bachmut do 9. mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet