Na hlavný obsah

Seniori sa musia vysťahovať z mestskej budovy. Obávajú sa, čo bude s nimi ďalej

Jedenásť ľudí teraz nemá kam ísť.

Seniori sa musia vysťahovať z mestskej budovy. Obávajú sa, čo bude s nimi ďalej
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Seniori v Trenčianskych Tepliciach sa musia do konca júna vysťahovať z mestskej budovy. Jedenásť ľudí neraz aj so zdravotným znevýhodnením nemá kam ísť.

Pre nízke dôchodky si nemôžu dovoliť zaplatiť seniorské centrum. Mesto tvrdí, že dôchodcom nepredĺžilo nájomnú zmluvu pre zlý stav budovy.

Do 30. júna majú byty vypratať a vyčistiť. Mesto poslalo jedenástim nájomníkom výzvu a oznámenie zároveň, že im už viac nepredĺži zmluvu, ktorú mali uzatvorenú na dobu určitú.

„Je to najmä z dôvodu stavu budovy, ktorá je už dlhodobo v zlom technickom stave, zateká tam, sú tam zlé elektroinštalácie, hrozí tam skrat. Veľa ďalších vecí, ktoré sú menej viditeľné na prvý pohľad. Treba ju rekonštruovať, následne sa uvidí, čo s touto budovou,“ vysvetlila pracovníčka MsÚ v Trenčianskych Tepliciach Barbora Zajačková.

Téme sa v reportáži venovali redaktori RTVS Vladimír Záborský a Dominika Kusá:

Nájomcovia však tvrdia, že budova je v obývateľnom stave. „Žiadne plesne, zatekanie, nič absolútne,“ uviedla jedna z nájomníčok Mária Zámečníková.

Seniori platia za jednoduché izby so spoločnými sociálnymi zariadeniami na chodbe nájom do 200 eur. Iné ubytovanie si nemôžu dovoliť. Pani Edite neraz z dôchodku nezostane ani na lieky. Pomáha jej dcéra.

„Mám dôchodok 270 eur. Stosedemdesiat eur plus 50 eur pani opatrovateľku – to platím na mestský úrad, to je 220 eur. Zostáva mi tak 50 eur z môjho dôchodku na mesiac,“ hovorí nájomníčka Edita Feilerová.

Jednota dôchodcov sa obrátila na generálnu prokuratúru

„Mesto im ponúklo možnosť stretnúť sa, nechceme aby niekto skončil na ulici, nemal kam ísť. Na toto stretnutie žiaľ napriek našej vôli neprišli žiadni obyvatelia. Jedna pani sa zastavila a tá má doriešenú alternatívu čo ďalej. Mesto v tom, ako keby supluje rodiny,“ skonštatovala Zajačková.

Situáciou sa zaoberá aj Jednota dôchodcov na Slovensku. Seniorov navštívili a ponúkli im pomoc.

„Skúste vyhodiť psa na ulicu, máte za to dva roky. Vyhodia seniora na ulicu a nič sa nedeje. Obrátili sme sa na generálnu prokuratúru, na pána Žilinku,“ povedal predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Generálna prokuratúra podnet zaevidovala a postúpila ho na preskúmanie Krajskej prokuratúre v Trenčíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny