Na hlavný obsah

Seniori sa učia, ako si chrániť peniaze a nenaletieť podvodníkom. NBS spustila pilotný projekt finančného vzdelávania

Aktuálne vzdeláva 30 dôchodcov v Nitre.

Seniori sa učia, ako si chrániť peniaze a nenaletieť podvodníkom. NBS spustila pilotný projekt finančného vzdelávania
Ilustračná snímka seniorky. Foto: RTVS

Seniori sa učia, ako si chrániť peniaze a nenaletieť podvodníkom. Národná banka Slovenska (NBS) spustila pilotný projekt finančného vzdelávania. Aktuálne vzdeláva 30 dôchodcov v Nitre. Získané informácie môžu posunúť ďalej v kluboch Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS).

Na vylákanie peňazí od dôchodcov používajú podvodníci rôzne spôsoby. Jeden z nich skúsili aj na známu pani Anky z nitrianskeho regiónu. „Volali, že syn havaroval a nemôže hovoriť. Treba zaplatiť, lebo on bol na vine. Samozrejme, naľakala sa,“ vysvetlila pani Anka.

Seniorka im nenaletela, volala dcére a zistili, že jej syn je v poriadku. No v niektorých prípadoch boli podvodníci úspešní.

„Deväťdesiatročná žena z nitrianskeho sídliska Chrenová bola telefonicky oslovená neznámym mužom. Ten sa predstavil ako policajt a v rámci policajnej akcie žiadal, aby vyhodila z okna všetky peniaze, čo má doma. Žena v igelitovej taške vyhodila z okna 4 700 eur,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Projektu finančného vzdelávania seniorov sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Krajský prokurátor v Nitre Ivan Mandalov nevidí inú možnosť, ako sa obracať na príbuzných. „Neposkytovať nikomu údaje z karty, či už PIN, CVC alebo číslo účtu, aby sa k tomu nedostali závadné osoby,“ dodal.

Ak sa projekt osvedčí, pokračovať bude vo všetkých krajoch

NBS v spolupráci s JDS aj preto spustila v Nitrianskom kraji pilotný projekt zameraný na finančné vzdelávanie seniorov.

„Sú veľmi dôverčivá skupina ľudí, ktorá vie byť a chce byť veľmi slušná. A to mnohokrát, či už v marketingu alebo v prípade komunikácie s podvodníkom, je slabou stránkou. Snažíme sa hovoriť aj o správaní vo vzťahu k peniazom,“ vysvetlil riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS Roman Fusek.

„Túto iniciatívu veľmi oceňujem, pretože seniori sú veľmi zraniteľní a treba, aby mali dostatok informácií, ako sa brániť,“ dodala krajská predsedníčka JDS v Nitre Anna Oťapková.

Niekoľko desiatok seniorov, ktorí absolvujú kurz finančného vzdelávania v Nitre, bude mať úlohu podávať tieto informácie ďalším svojim rovesníkom. Ak sa pilotný program osvedčí, NBS rovnakým spôsobom postupne vyškolí seniorov vo všetkých krajoch na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko