Na hlavný obsah

Sestry nateraz nebudú vystavovať lekárske predpisy, od zámeru sa ustúpilo

Rezort zdravotníctva sa však zmene do budúcnosti nebráni.

Sestry nateraz nebudú vystavovať lekárske predpisy, od zámeru sa ustúpilo
Zdravotné sestry v priestoroch zrekonštruovaného rehabilitačného centra v Nemocnici s poliklinikou v Hlohovci. Foto: TASR

Sestry nateraz nebudú môcť vystavovať lekárske predpisy. Zámer pre mnohé pripomienky vypustili z návrhu novely o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorá je aktuálne v parlamente. Potvrdila to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková. Rezort sa však podľa nej zmene do budúcnosti nebráni.

„Možnosť vystavovať lekárske predpisy sestrami bol po medzirezortnom pripomienkovom konaní z návrhu novely vypustený z dôvodu mnohých zásadných pripomienok, a to najmä odborných lekárskych spoločností a zdravotných poisťovní,“ priblížila.

Rezort zdravotníctva avizuje, že sa do budúcnosti nebráni umožniť sestrám vystavovať lekársky predpis. „Bude tomu však musieť predchádzať diskusia so zainteresovanými stranami, najmä lekárskymi odbornými spoločnosťami, Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek, zdravotnými poisťovňami a Národným centrom zdravotníckych informácií,“ dodala Lániková.

Vystavovať lekárske predpisy mala sestrám umožniť novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorá je aktuálne v parlamente. Sestra mala podľa návrhu realizovať len administratívnu činnosť na základe pokynu a indikácie lekára.

Zámer mal priniesť tiež možnosť poverenia sestry lekárom-špecialistom predpisovaním zdravotníckej pomôcky najviac na dobu 12 mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko