Na hlavný obsah

Sever Chorvátska trápia záplavy po výdatných dažďoch. Voda zaplavila ulice aj budovy

Vláda už na pomoc vyslala stovky vojakov.

Sever Chorvátska trápia záplavy po výdatných dažďoch. Voda zaplavila ulice aj budovy
Hladina rieky Zrmanja stúpla na rekordné tri metre. Foto: RTVS

Sever Chorvátska trápia záplavy po výdatných dažďoch. Voda zaplavila ulice aj budovy, vláda už na pomoc do zasiahnutých oblastí vyslala stovky vojakov.

Najhoršia situácia je v mestách Obrovac a Gračac v blízkosti mesta Zadar. Z riek Zrmanja a Otuča sa tam stali takmer veľtoky. V dôsledku záplav v oblasti narástli aj spodné vody. Pri evakuácií obyvateľov tam pomáhala aj horská služba. Škody sa počítajú v miliónoch.

Povodniam v Chorvátsku sa venoval redaktor RTVS Boris Novotňák:

“Za 20 rokov čo tu žijeme sa nikdy nestalo že by nám voda vošla až do domu. Zatiaľ neviem, aké máme škody. Neviem, čo bude ďalej, som v šoku,“ povedala obyvateľka mesta Gračac Blaženka Maračićová.

Hladina rieky Zrmanja stúpla na rekordné tri metre. V meste Obrovac preto vyhlásili stav núdze. Ľudia tam chystali vrecia s pieskom celú noc. Hladina rieky stále nedosiahla vrchol.

“ Čo vám poviem sú to prívalové dažde. Nemôžete sa na to pripraviť , a keďže sa blíži leto tak sme to naozaj ani nečakali,“ uviedol obyvateľ mesta Obrovac Jure Jurjević.

V oblasti spadlo len za 24 hodín až 40 milimetrov zrážok.

“Hladina vody je momentálne viac ako tri metre. Ochrana pred povodňami je navrhnutá na niečo viac ako dva a pol metra. Takže môžete vidieť ten rozdiel. Navyše predpoveď počasia hlási ďalšie zrážky,“ dodal Jurjević.

Hladina vody v noci stúpla aj na rieke Una, ktorá preteká hranicami Chorvátska a Bosny a Hercegoviny. 50 vojakov už stavia v mestečku Hrvatska Kostajnica protipovodňové zábrany. Na záplavovú vlnu z rieky Sáva, ktorá preteká oblasťou sa chystajú aj Slovinci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet