Na hlavný obsah

Severské derby medzi Fínskom a Švédskom rozhodli až samostatné nájazdy

Mladý Švédsky útočník Lucas Raymond ukázal svoje umenie.

Severské derby medzi Fínskom a Švédskom rozhodli až samostatné nájazdy
Hráči Fínska a Švédska bojujú o puk Foto: TASR

Hokejisti Švédska zvíťazili v pondelňajšom (15. 5.) šlágri A-skupiny MS v Tampere nad domácim Fínskom 2:1 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Rozhodujúci nájazd premenil v šiestej sérii útočník Lucas Raymond. Jedným z čiarových rozhodcov duelu bol Slovák Šimon Synek.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Švédi majú po troch víťazných zápasoch na konte osem bodov a za lídrom skupiny USA zaostávajú o bod. Fíni prehrali dva z úvodných troch zápasov šampionátu, so 4 bodmi im patrí 4. priečka. „Suomi“ nastúpia na ďalší duel v stredu (17. 5.) o 19.20 SELČ proti Francúzsku, Švédov čakajú po dvoch dňoch voľna vo štvrtok (18. 5.) o 15.20 Maďari.

Fíni nedokázali využiť svoju streleckú aktivitu

Fíni chceli potvrdiť, že po prehre s USA (1:4) a víťazstve nad Nemeckom (4:3) sa dostali do hernej pohody. Proti ním stál severský rival, ktorý v doterajších dvoch zápasoch na MS neinkasoval a pevnou defenzívou sa prezentoval aj v prvej tretine. Tá priniesla vyrovnaný hokej v obojstranne vysokom nasadení. Bližšie ku gólu boli Fíni, keď Rantanen trafil v 6. minúte žŕdku.

Aj v druhom dejstve si tímy dávali pozor na chyby v defenzíve, no mierne navrch mali Švédi. Po viacerých šanciach na oboch stranách im v 38. minúte vyšla kombinácia, v ktorej Zetterlund prihrávkou na Lindberga prekvapil brankára Larmiho, ktorý inkasoval po strele bez prípravy – 0:1.

Tretia tretina priniesla nápor aj výraznú streleckú aktivitu Fínov (14:2), ktorí ju zúročili v 47. minúte. Lamikko dokončil útočnú akciu lišiackou strelou spoza bránkovej čiary a využil odraz puku od brankára Johanssona 1:1. Švédi inkasovali prvý gól na MS po 167 minútach. Zápas napokon dospel po päťminútovom predĺžení do samostatných nájazdov. Tie vyzneli lepšie pre Švédov (3:2), autor víťazného nájazdu Raymond dvakrát prekonal Larmiho.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport