Na hlavný obsah

SHMÚ varuje pred dažďom a povodňami. V niektorých okresoch platí druhý stupeň výstrahy

Meteorológovia vydali meteorologické aj hydrologické výstrahy.

Meteorológovia upozorňujú, že najbližšie tri dni sa treba pripraviť sa na sychravé počasie a výdatné zrážky. V tejto súvislosti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy výstrahy prvého a druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa. Informuje o tom na svojom webe.

Mapa Slovenska s vyznačenými regiónmi, kde platí meteorologická výstraha.
Mapa Slovenska s vyznačenými regiónmi, kde platí meteorologická výstraha na utorok (16. 5.).Foto: SHMÚ

Výstraha prvého stupňa platí predbežne do stredy (17. 5.) do 18.00 h pre celé Záhorie – krajný západ a tiež okresy Bratislava, Senec, Trnava, Pezinok, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina – sever, Martin, Turčianske Teplice, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Zlaté Moravce, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Prievidza.

V okresoch Žilina – Rajčanka, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Nové Mesto nad Váhom platia predbežne od stredy do piatka (19. 5.) výstrahy druhého stupňa pred povodňami. „Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ upozornili meteorológovia.

Na snímka je mapa Slovenska s vyznačenými územiami s hydrologickými výstrahami na utorok (16. 5.).
Na snímka je mapa Slovenska s vyznačenými územiami s hydrologickými výstrahami na utorok (16. 5.).Foto: SHMÚ

Pri vzniku povodne sa podľa SHMÚ máme po celý čas riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov a zároveň rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Občania by podľa meteorológov mali konať s rozvahou a zbytočne neriskovať.

„Varovať ostatných ohrozených, pomáhať starým, bezvládnym a deťom bez dozoru. Chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok,“ doplnil ústav. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko