Na hlavný obsah

Skládka, na ktorú získala firma Samuela Vlčana miliónovú dotáciu, údajne porušuje zákon

Tvrdia to signátori petície, ktorí chcú jej prešetrenie.

Skládka, na ktorú získala firma Samuela Vlčana miliónovú dotáciu, údajne porušuje zákon
Na ilustračnej snímke skládka. Foto: RTVS

Skládka, na ktorú získala firma Samuela Vlčana miliónovú dotáciu, údajne porušuje zákon. Tvrdia to signatári petície. Spísali ju pred necelým rokom. Žiadajú, aby skládku prešetrila inšpekcia.

Rok 2017, colníci vylievajú na skládku v Iži pašované pracie gély. O rok neskôr za to firme REKO RECYCLING ukladá pokutu inšpekcia životného prostredia. Medzitým tam polícia rieši zakrvavené striekačky, ktoré na bežnej skládke nemajú čo robiť.

Skládke sa venovala Lucia Hamran Kollárová:

Viac ako štyritisíc ľudí, zväčša z okolia, podpísalo od septembra petíciu, ktorou žiadajú inšpekciu, aby skládku prešetrila. Podľa jej autorov mala byť dávno časť z nej zatvorená, prezývajú ju najvyšší kopec južného Slovenska.

“Bol porušený výškový limit o viac ako tri metre výškové. Okrem toho sa tu porušoval denný limit odpadu. Prúdilo sem viac kamiónov s návesmi, ako bolo povolené,“ uviedla autorka petície a členka strany Smer-SD Zuzana Matejičková.

Konateľka firmy, ktorá skládku prevádzkuje, nám vo vyjadrení napísala, že ju aktuálne rekultivujú. Biologický odpad tam neskladujú- ak sa nejaký objavil, zaplatili pokutu.

“Zdôrazňujeme, že skládka v našom regióne slúži približne pre 80-tisíc ľudí a pri jej spravovaní sa riadime našou národnou, ale aj európskou legislatívou,“ reagovala konateľka Reko Recycling, spol. s. r. o Hedvig Járik.

Skládku obklopujú polia s úrodnou pôdou

Skládka leží na hranici území, ktoré sú v treťom a štvrtom stupni ochrany. Všade naokolo sú polia s úrodnou pôdou. Miestni poľnohospodári sa na tému skládky vyjadriť nechceli, mimo záznamu nám však povedali, že sem nosia “všeličo“ a odpad im často končí aj na poliach.

“Táto skládka je už od roku 1994. Funguje na základe povolení, ktoré vydáva SIŽP,“ spresnil starosta obce Iža István Domin.

Inšpekcia tam chodí na pravidelné kontroly aj bez podnetu. Jedna taká je aj teraz.

“Od roku 2012 sme prevádzkovateľovi skládky uložili šesť pokút v sume takmer 28-tisíc eur. Za ukladanie odpadu z nemocníc, neprekrytú plochu skládky, prekročenie výšky uloženého odpadu, a v minulom roku za nedodržanie schváleného postupu ukladania odpadov a uloženie nepovoleného druhu odpadu na skládku,“ dodal hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

Vlčan, konečný užívateľ výhod vo firme, ktorá skládku prevádzkuje, sa od diania na nej dištancuje. Prvé dve časti skládky musia zatvoriť do budúceho roka, tretiu, na ktorú sa teraz odpad vynáša naplnia asi o dva roky. Ak im medializovaná viac ako miliónová dotácia príde na účet, využijú ju na povinnú technológiu na úpravu odpadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny