Na hlavný obsah

Škody na úrode sú z roka na rok horšie, tvrdia poľnohospodári. Vláda konečne navrhla vznik rizikového fondu

Hovorilo sa o ňom už aj v minulosti.

Škody na úrode sú z roka na rok horšie, tvrdia poľnohospodári. Vláda konečne navrhla vznik rizikového fondu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Škody na úrode sa na Slovensku opakujú každoročne. Vlani problémy spôsobilo sucho, tento rok už mnohé sady ovplyvnili jarné mrazy. Niektoré škody pritom nekryje ani poistenie. Situáciu by mal riešiť takzvaný rizikový fond. Štát jeho zriadenie roky sľubuje, reálny návrh zverejnil niekoľko mesiacov pred voľbami.

So škodami na úrode pravidelne bojujú aj poľnohospodári v okolí Nitry. Problémy sa objavujú takmer každý rok. „Ľadovec na repke, to je také najrizikovejšie. Ale dva roky dozadu sme mali napríklad aj sucho,“ uviedol predseda Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU Ján Dzurjanin.

Rizikovému fondu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Situácia sa podľa samotných poľnohospodárov zhoršuje. Škody znamenajú ekonomické straty. Aj preto rastie záujem o poisťovanie úrody, ktoré piaty rok po sebe podporí dotáciami aj štát.

„Alokácia na opatrenie pomoci zamerané na platby poistného v poľnohospodárskej prvovýrobe predstavuje sumu osem miliónov eur,“ informoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner.

Vyrieši sa problém s nedostatočným poisťovaním

Na Slovensku je poistených asi 40 percent pôdy. Na porovnanie, v susednom Rakúsku je to dvojnásobok. Problémy však u nás spôsobujú aj riziká, ktoré sa poistiť nedajú.

Ťažkosti pri poistení sú napríklad pri suchu, ktoré len vlani štát musel odškodniť 50 miliónmi eur. Namiesto nesystémového odškodňovania pritom už roky sľubuje založenie takzvaného rizikového fondu. Návrh na jeho zriadenie prichádza práve teraz.

„Už sa o ňom dlho diskutuje a, žiaľ, niekedy ide do zabudnutia,“ skonštatoval predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Levice Milan Halmeš.

„Ak sa podarí ukončiť legislatívne procesy do konca prvého štvrťroka budúceho roka, rizikový fond by mohli zriadiť ešte v prvom polroku 2024. Po zriadení fondu bude treba sfunkčniť jeho prevádzku, nastaviť procesy, preto jeho reálne fungovanie predpokladáme od roku 2025,“ uviedol Wallner.

K termínom sú však samotní poľnohospodári, aj vzhľadom na politickú situáciu, skeptickí. „Ja osobne neočakávam nejaké optimistické riešenia v rizikovom fonde. Žiaľ, budeme musieť podľa mňa znovu musieť počkať na novú vládu na otvorenie tohto zákona,“ dodal Halmeš.

Zriadenie rizikového fondu sa dostalo aj do posledného programového vyhlásenia vlády, sľubovala ho aj tá predchádzajúca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika