Na hlavný obsah

Skupina poslancov žiada Ústavný súd SR, aby vyzval parlament na uznanie práv párov rovnakého pohlavia

Štát v tejto veci podľa nich zaostáva.

Skupina poslancov žiada Ústavný súd SR, aby vyzval parlament na uznanie práv párov rovnakého pohlavia
Na archívnej snímke sprievod za práva LGBT+ ľudí Dúhový PRIDE Bratislava. Foto: TASR/Martin Baumann

Skupina tridsiatich poslancov Národnej rady (NR) SR pod vedení strany SaS prišla s podaním na Ústavný súd SR. Žiadajú, aby vyzval parlament naplniť ľudskoprávne štandardy uznania a ochrany vzťahov párov rovnakého pohlavia.

„Môže politikom nastaviť zrkadlo a zaujať jasné stanovisko. Neschopnosť parlamentu prijať právnu úpravu uznávajúcu takéto páry a rešpektujúcu a chrániacu ich vzťahy, je v rozpore s ústavou, ako aj s medzinárodnými záväzkami Slovenska,“ uviedla v stredu (17. 5.) strana SaS.

Podľa riaditeľa Iniciatívy Inakosť Martina Macka za tri desaťročia na Slovensku prebiehala celospoločenská aj odborná diskusia. Spisovali sa petície a výzvy, no žiadny z legislatívnych návrhov opakovane prerokovávaných v parlamente neuspel.

„Štát dnes zaostáva nielen v európskom kontexte, ale aj v porovnaní so slovenskou spoločnosťou. Prieskumy verejnej mienky už od roku 2015 ukazujú, že inštitút životných partnerstiev pre všetky páry má podporu väčšiny ľudí na Slovensku,“ dodal Macko.

Mária Kolíková (SaS) priblížila, že k podaniu na Ústavný súd sa okrem poslancov SaS pridali aj poslanci iných strán. Medzi nimi Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), poslanci z občiansko-demokratickej platformy okolo Moniky Kozelovej a Miroslav Kollár a Kristián Čekovský z Demokratov.

Výsledkom by mohol byť nález Ústavného súdu, že nečinnosť NR SR v otázke uznania práv párov rovnakého pohlavia je protiústavná.

“Sme presvedčení, že Ústavný súd je tá inštitúcia, ktorá môže vyslať jasný odkaz NR SR, aby prijala právnu úpravu, ktorá bude v súlade s ústavou. Zaručí týmto ľuďom uznanie a prizná im práva, ktoré im patria, aby sa vysporiadali s bežnými životnými situáciami,“ dodala Kolíková.

Ide okrem iného aj o dedenie, vdovské a vdovecké dôchodky, ošetrovanie chorého partnera či informovanosť o zdravotnom stave partnera. „Toto je presne to, čo chceme vyriešiť,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko