Na hlavný obsah

Slávna rakúska dedinka postavila bariéru proti turistickým fotografiám

Obyvatelia sa sťažovali na ruch.

Slávna rakúska dedinka postavila bariéru proti turistickým fotografiám
Rakúska dedinka Hallstatt. Foto: ČTK/APA/BARBARA GINDL

Rakúska dedina Hallstatt, ktorá je známa pre svoju malebnú podobu pripomínajúcu rozprávky od amerického štúdia Disney, chce zamedziť návštevníkom, aby si v nadmernom množstve robili turistické fotografie. A to hlavne takzvané selfie.

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej na miestach, kde sa turisti najviac fotografovali, nechala radnica nainštalovať drevené bariéry, ktoré zábery vo veľkej miere znehodnocujú.

Hallstatt je malá obec so zhruba 800 obyvateľmi, ktorá leží pri brehu alpského Halštatského jazera. Pred pandémiou dedinu navštevovali státisíce turistov ročne. Obec svojimi tradičnými domčekmi a polohou na brehu jazera totiž pripomína disneyovský film Ľadové kráľovstvo. Dedina a okolie je na zozname dedičstva UNESCO a v Číne vybudovali jej kópiu.

Obyvatelia sa však sťažovali na ruch, ktorý veľký počet turistov na relatívne malom mieste prináša. Radnica nechala nainštalovať drevené bariéry na mieste, kde sa turisti najčastejšie fotili. 

Bariéra by mala znemožniť kvalitný záber, a teda odohnať tých z návštevníkov, ktorí do dediny prišli, len aby si urobili takzvané selfie, ktoré potom zdieľajú na sociálnej sieti.

„Povedali sme si, že urobíme pokus,“ povedal starosta Alexander Scheutz. Podľa neho radnica nechá bariéru odstrániť, ak sa neosvedčí. Nechala ju nainštalovať, aby zareagovala na sťažnosti miestnych obyvateľov. Tí však podľa rakúskej tlače nie sú s opatrením veľmi spokojní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet