Na hlavný obsah

USA sa stáva prvým semifinalistom, Česi bronz neobhája

Američania v doterajšom priebehu turnaja ešte nenašli premožiteľa.

USA sa stáva prvým semifinalistom, Česi bronz neobhája
Hokejisti USA oslavujú gól vo štvrťfinále proti Česku Foto: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

Vo fínskej Nokia Arene si v prvom štvrťfinálovom dueli zmerali sily výbery USA a Česka. Po jednoznačnom výsledku 3:0 sa z postupu do semifinále tešia Američania. Pre zverencov fínskeho trénera Kariho Jalonena sa turnaj končí, čo znamená, že minuloročné bronzové umiestnenie neobhája.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Američania mali v celom stretnutí jasne navrch. Svojho súpera k vyloženým príležitostiam nepustili. Brankár DeSmith čelil počas 60 minút len 15 strelám. Výber USA tak odplatil Čechom minuloročnú prehru zo súboja o bronz. Zámorský celok si o cenné kovy na MS zahrá tretíkrát v rade. Naposledy sa tešili z tretej priečky v Rige počas MS 2021.

USA – Česko – 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 13. Coronato (Hutson, Mackey) 29. Perbix (Bonino) 50. Gauthier (Tynan)

USA: DeSmith, Petersen – Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, Mackey,Thrun, Hutson – Tuch, Bonino, Grimaldi, Gerland, O´Connor,Bjork, Mazur, Tynan, Gauthier, Coronato, Brown, Farrell

Česko: Vejmelka, Langhamer – Kempný, Kundrátek, Košťálek, Dvořák, Zbořil, Jordán, Němeček – Kubalík, Sobotka, Červenka, Beránek, Černoch, Flek, Kaut, Zohorna, Smejkal, Tomášek, Špaček, Voženílek

Úvod stretnutia bol na oboch stranách opatrný. Najväčšiu príležitosť Čechov mal na hokejke Kubalík, ktorý svoj deviaty gól na šampionáte nepridal.

Obraz stretnutia sa začal meniť po tom, čo Samberg poslal k ľadu Špačeka a Česi mali k dispozícii prvú presilovú hru. Tú sa Američanom podarilo zvládnuť bez väčších problémov. Hneď po jej skončení sa hra presunula pred Vejmelku. Dorážka Gauthiera ešte zmenu skóre nepriniesla.

O pár sekúnd neskôr sa však Američanom podarilo otvoriť skóre duelu, úspešným strelcom sa stal Cornato, ktorý skóroval z otočky a pomohla mu aj korčuľa Jordána, od ktorej sa puk dostal za chrbát Vejmelku.

Hokejisti USA otvárajú skóre stretnutia:

Zvyšok tretiny veľa hokejového vzruchu nepriniesol. Hra Česka nebola vôbec ideálna, zámorský tím ich takmer k ničomu nepustili, o čom svedčí aj pomer striel 11:2 pre Američanov. Po 20 minútach hry sa odchádzalo do šatne za stavu 1:0.

Českí hokejisti vstúpili do druhej tretiny s úplne iným herným prejavom. Darilo sa im udržať v útočnom pásme a vytvorili si aj tri sľubné príležitosti. Z diaľky strieľal Jordán, ktorý neuspel. Rovnako pochodil aj Zbořil, ktorého vychytal DeSmith.

Ako čas plynul, Američanom sa postupne podarilo možný český rozlet zastaviť. Nečakaný šok pre fanúšikov červeno-bielych prišiel v 29. minúte, keď sa hneď po vyhranom buly dostal k puku Perbix, ktorý prestrelil Vejmelku. USA viedlo nad Českom už 2:0.

Perbixov gól na 2:0:

Naším západným susedom nepridalo na pohode ani vylúčenie Kempného, ktoré nakoniec Američania nezužitkovali. USA sa následne sústredili na obranu, Čechov do vyložených šancí nepustili.

V treťom dejstve sa po pár sekundách hry dostal do príležitosti Červenka, ktorý šiel sám na brankára DeSmitha, ten ostal aj naďalej neprekonaný.

Romanovi Červenkovi sa nepodarilo znížiť stav stretnutia v prvých sekundách tretej tretiny:

Ďalšiu príležitosť urobiť niečo s vývojom duelu dostali zverenci Kariho Jalonena v 44. minúte, keď si šiel na trestnú lavicu sadnúť Farrell. Američania nápor Čechov ustáli.

Američania opäť čisto vyhrali vhadzovanie, k puku sa dostal Gauthier, ktorý nič nevymýšľal, okamžite vystrelil a svojou presnou trefou navýšil vedenie zámorského tímu na 3:0.

Cutter Gauthier navyšuje vedenie USA:

Čechov tretí inkasovaný gól nepoložil, ich snahy o zníženie však Američania zlikvidovali. Tri a pol minúty pred koncom duelu Česi odvolali brankára, čím vyslali signál, že sa ešte pokúsia stretnutie zdramatizovať. To sa im nepodarilo, a tak skóre zápasu ostalo nezmenené.

Hokejisti USA zdolávajú Čechov 3:0 a postupujú do bojov o medaily. Pre obhajcov bronzových kovov sa turnaj končí.

Najlepším hráčom na strane Česka sa stal obranca Tomáš Dvořák. Rovnaké ocenenie si z Američanov prebral strelec prvého gólu Matt Coronato.

Dnes 25. mája sú na programe ešte ďalšie dva štvrťfinálové duely. Vo večerných hodinách o 19.20 hod. si sily zmerajú domáci Fíni s Kanaďanmi. Štvrťfinálové boje uzavrie súboj Švédov a Lotyšov. Oba zápasy bude môcť sledovať naživo aj na obrazovkách RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport