Na hlavný obsah

Slováci zanedbávajú svoje zdravie. Prieskum ukázal, že lekára navštívia až vtedy, keď ich niečo bolí

Vina však nie je len na strane pacientov.

Slováci zanedbávajú svoje zdravie. Prieskum ukázal, že lekára navštívia až vtedy, keď ich niečo bolí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slováci zanedbávajú svoje zdravie. Prieskum agentúry 2muse ukázal, že všeobecného lekára navštívia až vtedy, keď ich niečo bolí. Asociácia na ochranu práv pacientov reaguje, že vina nie je len na strane pacientov. Mnohí musia na vyšetrenia čakať mesiace.

Dospelí by mali absolvovať preventívnu prehliadku u všeobecného lekára každé dva roky. Mnohí však na ňu nechodia pravidelne. Nemajú čas, boja sa lekára, ihiel či krvi, ale aj výsledkov. Zistila agentúra 2muse, ktorá sa pýtala 609 ľudí.

„Ľudí odrádzajú od preventívnej prehliadky rôzne druhy strachov z návštevy lekára. Dozviem sa niečo nepríjemné, čo vlastne budem musieť riešiť, prípadne vôbec strach zo samotného dlhého čakania,“ uviedol riaditeľ agentúry 2muse Michal Vyšinský.

Kým súkromné poisťovne tvrdia, že ich poistenci majú o prevenciu vyšší záujem ako v minulosti, 1,3 milióna poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) preventívnu prehliadku v predošlých dvoch rokoch ignorovalo.

„Dominujú ľudia v produktívnom veku, muži 30 až 40 rokov, ženy 30 až 50 rokov, čiže tí, ktorí bežne hovoria, že na to nemajú čas. Z regionálneho pohľadu sú preventívne prehliadky viac využívané na východe Slovenska oproti západu,“ vysvetlil riaditeľ odboru stratégie VšZP Jozef Urbín.

Téme prevencie sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Nevedia, čo ich na prehliadke čaká

Podľa prieskumu niektorí pacienti nevedia, čo ich na prehliadke čaká. Okrem odberu krvi, moču, merania tlaku či hmotnosti, majú starší ľudia nárok aj na na EKG či vyšetrenie, ktoré môže odhaliť rakovinu hrubého čreva.

„Stretla som s argumentom, že môj lekár to takto nerobí. To je možné, keď vy ako občania budete vedieť, na čo máte nárok, tak to žiadajte. My lekári vám nemôžeme urobiť preventívnu prehliadku na diaľku,“ povedala prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

Elena Marušáková z Asociácie na ochranu práv pacientov má iné skúsenosti. Podľa nej sa pacienti o svoje zdravie zaujímajú, ale na prehliadky musia čakať príliš dlho. Všeobecní lekári sú totiž zaneprázdnení.

„Čakajú pol roka a viac na termín, aby sa na preventívnu prehliadku dostali. V prípade, že by chceli včasnejší termín, v takom prípade viacerým bola ponúknutá platba vo výške do 50 eur,“ vysvetlila Marušáková.

Niektorí ľudia radšej navštevujú preventívne centrá, kde im ponúknu komplexnejšie preventívne vyšetrenie. Buď si to zaplatia sami alebo zamestnávateľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko