Na hlavný obsah

Slovenská dvadsiatka súboj o postup do osemfinále proti USA nezvládla. Američania na turnaji ešte neinkasovali

Na to, či Slovensko postúpi, si ešte musíme počkať.

Slovenská dvadsiatka súboj o postup do osemfinále proti USA nezvládla. Američania na turnaji ešte neinkasovali
Kopásek a Cowell bojujú o loptu Foto: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko

Na MS vo futbale U20 v Argentíne si v poslednom zápase skupiny zmerali sily Slovensko a USA. Slovensku pred zápasom patrila druhá priečka, ktorá im zaručovala postup do vyraďovacej časti turnaja.

Súbežne s duelom Slovákov sa hral zápas medzi Ekvádorom a Fidži, ktorý Ekvádor zvládol dominantne 9:0. Tento výsledok odsúva Slovensko na tretie miesto v tabuľke. Do osemfinále postúpia štyria najlepší na tretích miestach. To, či sa tam dostane aj Slovensko, rozhodnú zápasy v ďalších skupinách.

Po odohraní všetkých zápasov základnej skupiny je USA na prvom mieste s deviatimi bodmi, Ekvádor na druhom so šiestimi bodmi, Slovensko s tromi bodmi na treťom mieste a posledné Fidži nazbieralo nula bodov.

Slovensko U20 – USA U20 – 0:2 (0:1, 0:1)

Góly: 38. Cowell, 90+6. Tsakiris

Slovensko: Hrdina – Kopásek (74. Mičuda), Ovšonka, Kóša (C), Šikula – Šnajder, Szolgai (67. Murgaš) – Gaži (46. Csóka), M. Sauer (46. Gajdoš), L. Sauer – Griger (46. Jambor)
Náhradníci: Bagin, Belaník, Csoka, Danko, Gajdoš, Jambor, Marcelli, Mičuda, Murgas, Ujlaky

USA: Slonina – Halliday, Wynder, Craig, Wiley (77. Gomez) – Edelman (C) (67. McGlynn)- Wolff (67. Tsakiris), Vargas – Che, Luna (73. Yapi), Cowell (73. Sullivan)
Náhradníci: Borto, Carrera, Ferkranus, Gomez, McGlynn, Paredes, Pukstas, Sullivan, Tsakiris, Yapi

Prvý polčas zápasu sa odohrával v neprospech slovenských futbalistov. Tí sa hneď od začiatku zápasu stiahli v obrannom pásme. Američania napádali rozohrávky Slovenska vo veľkom počte, vyvíjali na nich tlak, z čoho vyplývali obranné chyby a množstvo prehraných osobných súbojov. Brankárovi Hrdinovi sa darilo držať nerozhodný stav.

V 33. minúte si Sauer svojou aktivitou v útočnou pásme vypýtal štandardnú situáciu, ktorá nám priniesla prvú strelu medzi tri žrde bránky USA. Američania nás suverénnym a sebavedomým výkonom k lopte často nepustili. Po ďalších individuálnych chybách Slovákov sa už USA skórovať podarilo, keď Cade Cowell šikovne obišiel našich brániacich hráčov.

Otvárací gól stretnutia strieľa Cade Cowell (Video: FIFA)

Po inkasovanom góle sa Slovensko dostalo do jednej z mála príležitostí v prvom polčase. Individuálnu útočnú akciu viedol Leo Sauer. Pri jeho strele sa brankár Slonina musel natiahnuť a strelu sa mu podarilo vytesniť mimo bránky.

Šanca Lea Sauera na vyrovnanie (Video: FIFA)

Do konca prvého polčasu sa toho veľa už neudialo.

Hrdina sa stal hrdinom a držal Slovákov v zápase až do záveru

Na začiatku druhého polčasu urobil tréner Slovenska hneď tri zmeny v zostave. Slováci vstúpili do druhého polčasu aktívnejšie. Nedarilo sa im však vytvárať nebezpečné príležitosti. Hráči USA boli veľmi rýchli. Najvýraznejším hráčom USA bol strelec gólu Cowell, ktorému sa viackrát podarilo poľahky dostať cez slovenských brániacich hráčov. Brankárovi Hrdinovi sa však Slovákov svojimi výbornými zákrokmi darilo držať v zápase.

Zákrok brankára Hrdinu (Video: FIFA)

Aj keď sa Slováci dostávali do útoku častejšie, nič zásadné sa im vymyslieť nepodarilo a stále sa dopúšťali individuálnych chýb v obrannom pásme. Sokolíkom sa podarilo pred koncom zápasu vytvoriť si viacero šancí, získali sme rohový kop. Po centri Šnajdera však nikto loptu do bránky doraziť nedokázal.

V poslednej desaťminútovke riadneho hracieho času sa hráčom USA darilo našich futbalistov držať čo najďalej od ich brány. Až päť minút do konca zápasu sa Slovákom podarilo zatlačiť Američanov v ich obrannom pásme, šanca na skórovanie z toho však nebola.

Počas siedmych minút nadstaveného času boli Slováci nebezpeční a vypracovali si strelecké pokusy. Najväčšia šanca bola po našom rohovom kope, brankár USA Slonina však dokázal zakročiť.

V čase, keď to vyzeralo, že slovenskí hráči mali hru pod kontrolou, prišla ďalšia chyba v obrannom pásme a v predposlednej minúte nadstavenia sme inkasovali gól na 0:2 a o zápase bolo definitívne rozhodnuté.

V závere predĺženia dáva gól Tsakiris (Video: FIFA)

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport