Na hlavný obsah

Slovenskí hasiči pomôžu Taliansku sužovanému záplavami

Na pomoc sme vyslali 25 hasičov.

Slovenskí hasiči pomôžu Taliansku sužovanému záplavami
Cyklista sa brodí cez zaplavenú ulicu v obci Castel Bolognese v severotalianskom regióne Emilia Romagna. Foto: TASR/AP

Slovensko vysiela do Talianska na pomoc so záplavami 25 hasičov. K dispozícii majú 13 kusov hasičskej techniky s príslušenstvom, ktoré zabezpečuje ich sebestačnosť na 14 dní s možnosťou nepretržitého nasadenia. Informovala hovorkyňa ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

„Najdôležitejšou súčasťou ich vybavenia sú dve veľkokapacitné čerpadlá, ktoré umožňujú spolu odčerpať 6-tisíc kubických metrov vody za hodinu,“ priblížila hovorkyňa.

Skupinu hasičov vedie veliteľ modulu Dušan Timko, riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Členovia modulu, ktorí sú rozmiestnení na viacerých hasičských staniciach v rámci Bratislavského, Trnavského i Trenčianskeho kraja, sa už počas čakania na reakciu z talianskej strany pripravovali na vyslanie.

Záplavy a zosuvy pôdy

Po akceptácii ponuky na pomoc vyrážajú v nedeľu (21. 5.) o 19.00 h do Talianska zo stanice Hálková v Bratislave. Šťastnú cestu im prišli popriať štátny tajomník MV SR Ľubomír Šablica a prezident HaZZ Pavol Mikulášek.

Taliansko sužujú záplavy a zosuvy pôdy. Vylialo sa viac ako 20 riek a evidujú takmer 300 zosuvov pôdy. Najzasiahnutejším regiónom je Emilia Romagna.

Krajina aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (v sobotu 20. 5. o 23.47 h) a požiadala o štyri moduly vysokokapacitného odčerpávania, tzv. HCP (High Capacity Pumping) moduly.

Slovenská republika v krátkom čase zareagovala (v nedeľu o 1.47 h) zverejnením ponuky jedného takéhoto modulu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko