Na hlavný obsah

Slovenskí vedci vyvinuli krvný test, ktorý presnejšie odlíši nezhubné zväčšenie prostaty od onkologického ochorenia

Karcinóm zachytí v skorom štádiu.

Slovenskí vedci vyvinuli krvný test, ktorý presnejšie odlíši nezhubné zväčšenie prostaty od onkologického ochorenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenskí vedci vyvinuli krvný test, ktorý dokáže presnejšie odlíšiť nezhubné zväčšenie prostaty od onkologického ochorenia. Karcinóm zachytí v skorom štádiu.

Rakovina prostaty postihne počas života každého ôsmeho muža. Pri podozrení sa diagnostikuje biopsiou, teda odobratím tkanív. V 76-ich percentách sa onkologické ochorenie nepotvrdí. Podľa vedcov sa to dá aj bezbolestne – vyšetrením krvi.

Krvnému testu sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Tento test tým, že dokáže odhaliť už to skoré štádium neinvazívnou metódou, umožňuje lekárovi pacienta monitorovať a presne povedať, kedy je nutné biopsiu absolvovať a kedy je už nutné začať s liečbou,“ spresnil technologický riaditeľ z Glycanostics Tomáš Bertók.

Metóda spočíva v sledovaní glykánov, teda cukrov. Podľa nich možno zistiť, v akom stave sa bunky pacienta nachádzajú.

„Štruktúra glykánu je dosť, značným spôsobom zmenená, ak bunka prechádza nejakým ochorením, napr. onkologickým. My vlastne v našom teste využívame zmeny v štruktúre glykánu na oveľa spoľahlivejšiu diagnostiku rakoviny prostaty,“ doplnil biochemik zo SAV a riaditeľ pre vedu a výskum Glycanostics Ján Tkáč.

Zdravotné poisťovne ho nehradia

Krvné vyšetrenie, ktoré podľa vedcov znižuje počet falošne pozitívnych výsledkov u mužov, zdravotné poisťovne v súčasnosti nehradia.

„Podľa publikovaných údajov je presnejší ako doteraz používané testy na podobnom princípe, ale na to, či zmení do budúcnosti pozíciu v diagnostike, eventuálne v liečbe pri karcinóme prostaty, si budeme ešte musieť počkať na väčšie množstvo dát,“ povedal viceprezident Slovenskej urologickej spoločnosti Michal Korček.

Ak majú muži záujem o takéto vyšetrenie, musia si zatiaľ ho zaplatiť sami. Stojí 250-eur. Zatiaľ ho nerobia všetky urologické ambulancie.

„Ak má záujem, tak sa môže dozvedieť, či má vyššie alebo nižšie riziko pre karcinóm prostaty,“ dodal primár urologického oddelenia Nemocnice Bory Boris Kollárik.

Celosvetovo patentovaná technológia slovenského tímu má potenciál pomôcť aj pri skríningu ďalších druhov karcinómu. Vedci chcú ešte tento rok predstaviť test na záchyt rakoviny prsníka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko