Na hlavný obsah

Slovensko bude mať novú vládu. Heger sa vzdal funkcie povereného premiéra

Rozhodol sa tak po tom, ako prezidentka odmietla alternatívy, ktoré jej predstavil.

Slovensko bude mať novú vládu. Heger sa vzdal funkcie povereného premiéra
Na snímke Eduard Heger. Foto: SITA/AP Photo/Olivier Matthys

Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia. V nedeľu (7. 5.) o tom informoval na tlačovej konferencii. Rozhodol sa tak po tom, ako prezidentka odmietla jeho návrhy na riešenie vládnej krízy, ktoré jej ešte v sobotu (6. 5.) predstavil.

Prvou alternatívou bolo, že by prezidentka doplnila neobsadené miesta ministrov ľuďmi podľa vlastného výberu. Ako druhú možnosť uviedol, že by neviedol vládu on, ale ponechal by k dispozícii tých ministrov, ktorí sú zodpovední za rezorty dôležité pre implementáciu plánu obnovy alebo zabezpečujú pomoc Ukrajine.

Obe tieto možnosti Heger považuje za „menej riskantné“ ako vymenovanie úradníckej vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová však jeho návrhy neprijala, preto ju Heger požiadal o odobratie poverenia viesť vládu. Chce nechať prezidentku pokúsiť sa s úradníckou vládou priviesť Slovensko stabilne k predčasným voľbám.

Prezidentka sa rozhodla riešiť súčasnú politickú situáciu úradníckou vládou po tom, ako ju dočasný minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v piatok (5. 5.) požiadal o odobratie poverenia viesť rezort diplomacie.

Svoju pozíciu ponúkol vo štvrtok (4. 5.) aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. V jeho prípade išlo o reakciu na medializované informácie o tom, že jeho rodinná firma, ako jedna z ôsmich spoločností, ktoré sa uchádzali o dotáciu od štátu, získala nenávratný finančný príspevok vo výške 1,4 milióna eur.

Prezidentku v nedeľu ešte čaká stretnutie s Eduardom Hegerom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina). Ako priblížil Heger, všetky nasledujúce kroky verejnosti oznámia po stretnutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko