Na hlavný obsah

Slovensko by malo dva nové vrtuľníky Black Hawk dostať v roku 2025

Za techniku vrátane vybavenia zaplatíme 61,4 milióna eur.

Slovensko by malo dva nové vrtuľníky Black Hawk dostať v roku 2025
Na ilustračnej snímke vrtuľník Black Hawk. Foto: TASR

Dva nové vrtuľníky Black Hawk pre Ozbrojené sily (OS) SR by mali dodať v druhom štvrťroku 2025. Ministerstvo obrany (MO) SR za techniku vrátane vybavenia zaplatí 61,4 milióna eur.

Zvyšných 50 miliónov dolárov pokryje grant z fondu USA. Potvrdila Mária Precner z komunikačného odboru MO SR.

 „Podľa harmonogramu Ministerstvo obrany SR uhrádza platby priebežne, a to v období od roku 2022 do 2028,“ doplnila Precner v stanovisku.

Nákup dvoch vrtuľníkov UH-60 M Black Hawk s výbavou pre sily pre špeciálne operácie schválila vláda v roku 2021. Súčasťou kontraktu sú aj systémy a náhradné diely vhodné aj pre vrtuľníky, ktoré SR už vlastní. Celkové náklady by mali dosiahnuť 111,4 milióna eur.

Vrtuľníky nakúpil rezort prostredníctvom amerického programu FMS (Foreign Military Sales), ktorý umožňuje obstarávať ostatným vládam bojové prostriedky vyrábané na území USA priamo od výrobcu, ale len zmluvným vzťahom s vládou USA.

Nákup vojenskej techniky zaručuje partnerským a spojeneckým krajinám v obstarávacích cenách americkej armády bez sprostredkovateľov.

Použitie prostriedkov podmieňujú zosúladením modernizačných výdavkov MO SR na interoperabilitu podľa štandardov NATO a vyradením starej sovietskej výzbroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko