Na hlavný obsah

Slovensko má nový rekord. Vytvorilo ho 31 cimbalistov, ktorí zahrali spoločnú skladbu

Poďakovali sa tak jedinému slovenskému výrobcovi tohto nástroja.

Slovensko má nový rekord. Vytvorilo ho 31 cimbalistov, ktorí zahrali spoločnú skladbu
Na snímke cimbalisti, ktorí vytvorili slovenský rekord. Foto: RTVS

Slovensko má nový rekord – 31 cimbalov na jednom mieste zahralo spoločnú skladbu. Symbolicky sa takto poďakovali jedinému slovenskému výrobcovi tohto strunového nástroja.

Cimbal má viac ako 130 strún, tie treba najskôr naladiť. „Dá sa ladiť dvoma spôsobmi – buď pomocou ladičky alebo podľa sluchu,“ vysvetlil hráč na cimbal Matúš Kurilla.

Struny sú napnuté nad doskou a udiera sa do nich paličkami s koncami obalenými mäkkou kožou, plsťou alebo vatou. „Najťažšie je naučiť sa, kde sú aké tóny. Potom to už vlastne ide samo,“ dodala hráčka na tento hudobný nástroj Andrea Gladišová.

Slovenský rekord pomáhali vytvoriť Cigánski diabli. Cimbal je pre nich základ. „Dá sa na ňom hrať čokoľvek – klasika, rocková hudba, džez. Samozrejme, pre nás je srdcovkou folklór. Je to naozaj jeden multifunkčný hudobný nástroj,“ uviedol hudobný skladateľ a cimbalista Cigánskych diablov Ernest Šarközi.

Skladbu si môžete vypočuť v reportáži redaktora RTVS Milana Veleckého:

Slavomír Hromada je jediným výrobcom cimbalov na Slovensku. „Na výrobu cimbalov som sa dal preto, lebo som chcel byť profesionálny cimbalista a nikdy sa mi to nesplnilo. Tak som si to takto vykompenzoval,“ priblížil.

Tomuto jedinému slovenskému výrobcovi sa cimbalisti odvďačili spoločnou skladbou Darmo ma mať moja. ,,Je to veľmi silný zážitok takto na voľnom priestranstve zahrať na toľkých cimbaloch. Veľmi sa mi to páčilo,“ skonštatoval zostavovateľ Knihy slovenských rekordov Igor Svítok. Tridsaťjeden cimbalistov vytvorilo ustanovujúci slovenský rekord.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko