Na hlavný obsah

Slovensko má prvú úradnícku vládu. Prezidentka vymenovala členov kabinetu Ľudovíta Ódora

Očakáva od nej upokojenie situácie na Slovensku.

Na snímke je historicky prvá slovenská vláda odborníkov.
Na snímke je historicky prvá slovenská vláda odborníkov.Foto: TASR/Jakub Kotian

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (15. 5.) vymenovala novú Vládu SR. Predsedom novej vlády bude bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska a ekonóm Ľudovít Ódor. Ide o prvú úradnícku vládu v histórii samostatného Slovenska.

Poverenie viesť jednotlivé rezorty si od hlavy štátu postupne prevzali noví ministri a ministerky. Podpredsedníčkou vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov je Lívia Vašáková.

Ministerstvo hospodárstva povedie Peter Dovhun, rezortu financií bude šéfovať Michal Horváth. Ministerstvo dopravy povedie Pavol Lančarič, ministrom pôdohospodárstva sa stal Jozef Bíreš, rezortu investícií bude šéfovať Peter Balík.

Novým ministrom vnútra je Ivan Šimko. Na poste ministra obrany bude pôsobiť Martin Sklenár. Šéfkou rezortu spravodlivosti sa staja Jana Dubovcová. Poverenie viesť ministerstvo zahraničných vecí si prevzal Miroslav Wlachovský.

Ministerkou práce sa stala Soňa Gáborčáková, envirorezortu bude šéfovať Milan Chrenko, školstvo povedie Daniel Bútora. Šéfkou rezortu kultúry sa stala teatrologička Silvia Hroncová. Ministrom zdravotníctva sa stal doterajší štátny tajomník rezortu Michal Palkovič.

Prezidentka očakáva pragmatický výkon

S vládou Ľudovíta Ódora sú spojené očakávania smerujúce k upokojeniu situácie aj praktickým riešeniam. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore po vymenovaní nového kabinetu. Zároveň poďakovala za službu odchádzajúcej vláde Eduarda Hegera.

„V rámci agendy vlády očakávame čo najlepší a najpragmatickejší výkon. Či už ide o implementáciu reforiem, napríklad v oblasti spravodlivosti, školstva, napĺňanie ďalších míľnikov plánu obnovy, ale určite aj v oblasti prípravy štátneho rozpočtu a krokov k udržateľnosti verejných financií,“ skonštatovala prezidentka.

Ak sa členom vlády podarí napriek ich rozdielom komunikovať a spolupracovať korektne a so vzájomným rešpektom, bude to podľa Čaputovej presvedčivá ukážka a povzbudivý príklad, že to môžu dokázať aj ostatní.

Členovia vlády odborníkov podpísali dekrét po vymenovaní do funkcie:

Predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor podpisuje dekrét po vymenovaní do funkcie.
Predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor.Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Bude to dôkaz, že výkon verejnej služby môže byť predovšetkým profesionálnou prácou a rozdielnosti môžu slúžiť na hľadanie najlepších riešení, nie na deštrukciu,“ vyhlásila. Od kabinetu očakáva tiež, že bude súčasťou protiváhy proti populizmu a klamstvám, ale aj že bude udržiavať vecnosť a vysokú komunikačnú kultúru a prejavovať rešpekt k druhým.

Vláde Eduarda Hegera poďakovala prezidentka za jej službu pre Slovensko. Vyzdvihla dôležité reformy v oblasti justície, školstva či národných parkov, ako aj splnené míľniky plánu obnovy. Poukázala aj na fungujúce podporné schémy pre podniky, samosprávy a domácnosti týkajúce sa kompenzácie pre energetickú krízu.

Ako poznamenala, problémom kabinetu, ktorý urýchlil aj jeho koniec, bol neustály súboj a hádky.

Ódor: Vláda chce priniesť pokoj aj odbornosť

Nová vláda chce priniesť pokoj aj odbornosť. Uviedol to premiér Ľudovít Ódor po vymenovaní do funkcie. „Našou spoločnou ambíciou je priniesť pokoj, stabilitu, toleranciu a v neposlednom rade kultivovanú diskusiu. Ukázať, že sa to dá aj inak,“ povedal.

Deklaroval, že do volieb zabezpečia riadny chod štátu. „Našou prioritou bude okrem riešení aktuálnych problémov aj dôraz na budúcnosť, konkurencieschopnosť a úspech Slovenska,“ doplnil.

Ódor avizoval, že nový kabinet nebude otvárať kultúrne témy. „Sme rôzni, uznávame rôzne hodnoty. Túto rôznorodosť budeme rešpektovať,“ priblížil.

Nová vláda je podľa neho vládou aj pre politikov. „Chceme zabezpečiť kontinuitu na začiatku, ako aj na konci nášho mandátu. Som presvedčený, že len spoločne môžeme čeliť výzvam, pred ktorými Slovensko stojí,“ dodal.

Pozrite si záznam z vymenovania novej vlády v prezidentskom paláci:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko