Na hlavný obsah

Slovensko môže v USA nakúpiť ľahké obrnené vozidlá a iné zbrane za 250 miliónov dolárov

Dodávateľom bude spoločnosť Oshkosh.

Slovensko môže v USA nakúpiť ľahké obrnené vozidlá a iné zbrane za 250 miliónov dolárov
Na snímke vozidlo JLTV. Foto: Twitter/nicholadrummond

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo prípadný predaj ľahkých obrnených vozidiel (JLTV) slovenskej vláde a tiež súvisiaceho vybavenia a služieb za odhadovanú cenu 250 miliónov dolárov.

Dodávateľom bude spoločnosť Oshkosh v americkom štáte Wisconsin. Informovala o tom tlačová agentúra Agenparl a ďalšie médiá, ktoré citovali rezort americkej diplomacie.Slovenská vláda žiadala nákup 192 týchto obrnených vozidiel (JLTV), ďalej guľomety M2A1, detektory chemických látok, granátomety MK19 kalibru 40 milimetrov, ako aj mnoho ďalších zbraní a vojenskej techniky.

Podľa amerického ministerstva tento schválený predaj podporí ciele zahraničnej politiky a národnú bezpečnosť Spojených štátov tým, že pomôže zlepšiť bezpečnosť spojenca Severoatlantickej aliancie (NATO), Slovenska, ktoré je prvkom politickej stability a ekonomického pokroku v Európe.

Predaj zároveň zlepší schopnosť Slovenska vyrovnávať sa so súčasnými a budúcimi hrozbami, pretože vozidlá (JLTV) zvýšia mobilitu slovenských pozemných síl a posilnia ochranu pozemných vojenských jednotiek.

Získanie obrnených vozidiel umožní vyradiť vojenskú techniku ruskej výroby – nahradia vojenské transportéry zo sovietskej éry. Zaobstaranie nových vozidiel predstavuje dôležitý míľnik pre Slovensko, ktoré chce vybudovať schopnú armádu hodnú 21. storočia, ktorá splní potreby krajiny v oblasti národnej obrany a účinne prispeje k operáciám NATO.

Slovensko nebude mať žiadne ťažkosti v začlenení takejto techniky do svojich ozbrojených síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko