Na hlavný obsah

Nerozumiem, ako sme to mohli takto pokaziť, ťažko hľadal slová po facke kapitán Hrivík

Slováci nestačili na Kazachov prvýkrát v histórii svetových šampionátov.

Nerozumiem, ako sme to mohli takto pokaziť, ťažko hľadal slová po facke kapitán Hrivík
Slovenská lavička počas zápasu s Kazachstanom. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom piatom vystúpení na MS v hokeji 2023 Kazachstanom 3:4 po samostatných nájazdoch, čím si poriadne skomplikovali možnosť postupu do štvrťfinále.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Slováci viedli po 15 minútach hry, keď nahodenie Patrika Kocha skončilo za chrbtom Šutova. Zverenci Craiga Ramsayho vstupovali s rovnakým skóre aj do druhej tretiny. Jej úvod im však absolútne nevyšiel, keď v rozmedzí piatich minút inkasovali až trikrát. Prelomiť defenzívu súpera sa Slovákom podarilo až v záverečnom dejstve.

Kazašský vyrovnávajúci gól
Kazašský vyrovnávajúci gólFoto: TASR/Martin Baumann

Najskôr sa presadil Pánik, tri minúty pred koncom vyrovnal na 3:3 Regenda. V základnom hracom čase už gól nepadol, a tak duel pokračoval v predĺžení. Ani to však rozhodnutie neprinieslo, v lotyšskej Riga Aréne tak diváci videli samostatné nájazdy.

Slová sa hľadali ťažko

Po nájazdovej lotérii bol spokojnejší súper, ktorý premenil všetky štyri ponúknuté pokusy. Slováci uspeli zoči-voči kazašskému brankárovi len raz.

„Nerozumiem, ako sme mohli tento zápas takto spackať. Vedeli sme, že to bude náročný zápas, ale nečakali sme, že v druhej tretine takto položíme sami seba. Potom sa ich náskok už ťažko dobiehal. Mrzí to a ja neviem, čo viac mám k tomu dodať,“ hľadal len veľmi ťažko slová bezprostredne po zápase Hrivík, ktorý mal prsty vo všetkých troch presných zásahoch Slovákov.

Oslava slovenského gólu
Oslava slovenského góluFoto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Svoje osobné štatistiky obohatil o tri primárne asistencie. „Šance sme mali, ale oni veľmi dobre bránili. Stáli pred bránkou, všetci nakope, postavení v domčeku, takže bolo ťažké ich prestreliť. Vytvárali sme si šance, nevyšlo nám to,“ dodal.

Súboj o puk pred slovenskou bránou
Súboj o puk pred slovenskou bránouFoto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Rovnako sklamaný bol aj asistent trénera Ján Pardavý, ktorý bol o niečo obšírnejší.

„Toto je veľmi ťažká prehra. My sme mali solídny začiatok, boli sme dobrí na puku. Opäť sme však nechceli strieľať, namiesto toho sme si prihrávali. Viedli sme 1:0 a náš výkon začal byť ľahkovážny. V druhej tretine sme urobili tri ofenzívne fauly, z ktorých sme dostali dva góly, aj keď ten jeden už nebol v oslabení. Kazachovia sa dostali do vedenia 3:1, z našej strany tam bolo chcenie i snaha, ale už sme to ťahali za chvost. Druhý bod sme potom nezískali ani v nájazdoch. Veľmi ťažká prehra, musíme si ju rozobrať,“ opísal dôvody prehry Pardavý v pozápasovom rozhovore pre RTVS.

Slováci dotiahli dvojgólové manko

Kazachovia mohli po 40 odohraných minútach pomýšľať aj na plný bodový zisk. Po dvoch tretinách viedli už 3:1. Aj napriek tomu, že sa Slovákom podarilo zmazať dvojgólové manko a vyrovnať na 3:3, „happy-end“ v podobe dokonalého obratu sa nekonal.

„V tretej tretine sa prejavila aj nervozita, chalani veľmi chceli. Počas prestávky po druhej tretine sme si v kabíne povedali určité veci. Chcenie tam bolo, ale aj nervozita na hokejkách, preto nám puky odskakovali. Keď sme sa dostali k nejakej prihrávke v útočnom pásme, tak nám puk preskočil hokejku a následne sme sa dostali von z pásma. Podarilo sa nám vyrovnať aspoň na 3:3, ale bohužiaľ. Existuje veľa dôvodov, prečo sme tento duel nezvládli,“ nechal sa počuť bývalý útočník, v súčasnosti hlavný tréner HC Slovan Bratislava a asistent hlavného trénera reprezentácie Ramsayho.

Slovensko - Kazachstan
Na snímke hráči Slovenska pred bránkou Kazachstanu. Foto: TASR

Podľa Libora Hudáčka Kazachom výrazne pomohol brankár Šutov, ktorý predviedol 48 úspešných zákrokov. Hlavaj čelili 26 strelám. „Jednoduchšie je brániť, ako tvoriť a dávať góly. Oni to mali v podstate ľahké, vyhadzovali puky a my sme museli do toho búšiť. Škoda, že nám naše príležitosti vychytal ich brankár. Hlavy hore, musíme vyhrať dva zápasy a uvidíme, čo z toho ešte bude,“ snažil sa nestrácať na duchu Hudáček.

Zbytočné vylúčenia

Slováci sú po úvodnom týždni majstrovstiev sveta najvylučovanejším tímom. Na trestnej lavici si dokopy odsedeli už 92 minút v piatich stretnutiach. Presilové hry súpera sa im stali osudné aj v úvode druhej tretiny zápasu proti Kazachom, ktorí dokázali bleskovo potrestať vylúčenie Regendu, jeden gól strelili päť sekúnd po návrate Tamášiho na ľad.

“Boli to hlúpe fauly, ktoré niekedy vyplynuli z premotivovanosti. Neviem, či  niekedy nepremýšľame na tom ľade. Takéto veci nás zrážajú od začiatku turnaja. Vylúčení máme v každom zápase veľmi veľa, aj napriek tomu, že sa o tom rozprávame denne. Potom príde takýto dôležitý duel, ktorý chceme zvládnuť a znova nás fauly dostali dolu,“ hneval sa Pardavý.

Kazachstan s prvou výhrou na turnaji. Žiaľ, proti Slovensku. Zdroj: (AP Photo/Roman Koksarov)

Na jeho slová nadviazal aj útočník Libor Hudáček. „Mali sme veľa šancí, ale nevyužili sme ich. Taktiež sme urobili zbytočné fauly, v ktorých sme dostali góly. To, že sa musíme faulom vyvarovať si hovoríme v kabíne už štvrtý, piaty zápas dookola. Neviem, čo mám na to povedať,“ neskrýval sklamanie najskúsenejší muž vo výbere národného tímu Slovenska.

Rekordman Ramsay

Hlavný tréner Craig Ramsay vytvoril v zápase proti Kazachom nový rekord v počte stretnutí, v ktorých stál na striedačke slovenského národného tímu. Slovákov viedol už 123-krát, čo znamená, že sa osamostatnil pred Júliusom Šuplerom a Jánom Filcom.

Craig Ramsay počas zápasu.

„Samozrejme, hrali sme to aj pre Craiga, pre celé Slovensko, pre samých seba. Vedeli, sme, že tento zápas bude veľmi dôležitý, Teraz sa už musíme pozerať dopredu na ďalšie stretnutie,“ priznal po stretnutí Hrivík.

Najbližšie proti Slovincom

Najbližší duel na šampionáte odohrajú Slováci po dni voľna proti Slovincom, ktorí v doterajšom priebehu šampionáte nezískali ani bod a v lotyšskej B-skupine im patrí posledná priečka. Začiatok duelu je naplánovaný na 15.20 hod. Sledovať ho bude môcť aj na obrazovkách RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport