Na hlavný obsah

Slovensko pomôže Ukrajine s obnovou energetickej infraštruktúry. Náhradné diely tam smerujú od Trnavy

Kamióny nakladajú v Križovanoch nad Dudváhom.

Slovensko pomôže Ukrajine s obnovou energetickej infraštruktúry. Náhradné diely tam smerujú od Trnavy
Diely na rekonštrukciu ukrajinskej energetickej infraštruktúry nakladajú do kamiónov v Križovanoch nad Dudváhom. Foto: RTVS

Slovensko pomôže Ukrajine s obnovou energetickej infraštruktúry. Našu krajinu o to požiadal ukrajinský prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

Šesťdesiatročný Sergej bude chýbajúce diely na obnovu ukrajinskej elektrickej siete prevážať z Križovian nad Dudváhom niekoľko dní. „No myslím, že dva – tri dni, možno štyri. Ďakujem vám všetkým,“ povedal Sergej, ukrajinský vodič kamióna.

„Ide o 21 kusov zariadení. Tri vypínače, deväť odpojovačov a deväť prístrojových transformátorov napätia. Ide o vyradené zariadenia, ktoré už nie sú v prevádzke. Z dôvodu tejto dodávky nedochádza k zníženiu spoľahlivosti prevádzkovania elektrizačnej sústavy Slovenska,“ uviedol výkonný riaditeľ sekcie riadenia Slov. ener. dispečingu Stanislav Prieložný.

Pomoci Ukrajine s obnovou energetickej infraštruktúry sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Na Ukrajinu odíde zo Slovenska osem takýchto kamiónov. Kam presne pôjdu, nám predstaviteľ Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) z bezpečnostných dôvodov nepovedal. Ukrajinská strana poslala presný zoznam zariadení, ktoré na obnovu elektrickej siete potrebuje.

„My sme vlastne na základe toho spravili analýzu možností, teda to, čo môžeme poskytnúť. Účtovná hodnota sa pohybuje na úrovni 76-tisíc eur,“ vysvetlil Prieložný.

„V závislosti od toho, na koľko elektrických staníc sa použijú, pomôžu zabezpečiť elektrickú energiu okolo až miliónu Ukrajincom. Dopravu hradíme my, ako SEPS, v rámci darovania týchto vecí,“ informovala hovorkyňa Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Sandra Čičová Kotzigová.

Slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy odhaduje, že ruské útoky zničili na Ukrajine viac ako 60 percent energetickej infraštruktúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko