Na hlavný obsah

Obyvatelia trnavského a banskobystrického kraja sa spamätávajú z ničivých následkov utorkovej búrky

Prívalová voda narobila veľké škody.

Obyvatelia trnavského a banskobystrického kraja sa spamätávajú z ničivých následkov utorkovej búrky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obyvatelia trnavského a banskobystrického kraja sa spamätávajú z ničivých následkov utorkovej (23. 5.) búrky. Prívalová voda narobila veľké škody. Len v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár ich vyčíslili najmenej za 300-tisíc rur.

Azda najväčšiu škodu spôsobila vodná smršť v časti Kokavy, ktorá sa volá Liešnica, keď strhla cestu vedúcu popod tento železničný most.

Škodám po dažďoch sa venovali redaktori RTVS Radovan Kondrlík a Vladimír Hulík:

Niektorí obyvatelia nehovoria o storočnej, ale tisícročnej vode. Brala doslova všetko, vrátane motorového vozidla.

„Takúto som ešte nezažil nikdy. Boli búrky, ale nie také strašné. A jediné šťastie, že nebol vietor veľký, lebo tie stromy by ľahli všetky po zemi,“ uviedol obyvateľ obce Kokava nad Rimavicou, časť Liešnica.

„Najhoršie, čo sa mohlo stať je to, že nás to úplne odrezalo od sveta lebo do Liešnice je iba jedna prístupová cesta. To sa musí riešiť čo najskôr, lebo tu sú ľudia odrezaní od sveta a nebudú sa vedieť dostať k nákupom, doktorom,“ dodal ďalší obyvateľ obce Kokava nad Rimavicou, časť Liešnica.

Cestu, ktorá patrí obci, dokončili iba pred necelými dvomi rokmi.

„My sme sa v tejto časti po rokoch odhodlali cestu v rámci protipožiarnej cesty, investícia za 800-tisíc eur a vidíte, čo sa stalo. Ja dnes v podstate môžem konštatovať strašnú škodu,“ spresnil starosta obce Kokava nad Rimavicou Ján Chromek.

Obyvatelia po záplave postupne odstraňujú škody, aj za pomoci hasičov.

„Na mieste zasahovalo spolu 12 príslušníkov okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Banskobystrického kraja. Súčinných bolo aj sedem členov dobrovoľných hasičských zborov obcí. Pri tejto udalosti bolo nasadených spolu osem kusov hasičskej techniky,“ ozrejmila hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ, B. Bystrica Júlia Zeleňáková.

Škody na západnom Slovensku

Silné búrky napáchali škody aj na západnom Slovensku. Najmä v okresoch Senica a Trnava. Bahno zaplavilo viaceré úseky ciest v okolí Sobotišťa, Smoleníc a Trstína.

“Najhoršie to bolo v mestskej časti Senice – Kunov, kde zaplavilo niekoľko rodinných domov bahnom, konkrétne jeden rodinný dom, kde sa bahno dostalo aj dovnútra. Tento dom obýva osamelo žijúca seniorka, takže ako mesto sa snažíme o maximálnu súčinnosť, pomáhame s čistením tohto domu a dnes sú u nej aj sociálne pracovníčky, ktoré zisťujú, monitorujú situáciu.,“ uviedla hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.

“Aj cesty boli zaplavené na viacerých úsekoch. Aj cesta medzi Senicou a Kunovom a potom hlavne cesta druhej triedy dva lomeno päťsto medzi Senicou a Sobotišťom na viacerých miestach, myslím že na štyroch miestach, bola úplne zaplavená,“ dodal hasič z DHZ Sobotište Vladimír Mešťánek.

Následky utorkových búrok stále odstraňujú v Kunove, Sobotišti a ďalších obciach Senického okresu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko