Na hlavný obsah

Slovensko zdolalo Slovinsko najtesnejším možným rozdielom a udržalo sa v hre o štvrťfinále

Sklamaní Slovinci zostupujú do nižšej kategórie.

Slovensko zdolalo Slovinsko najtesnejším možným rozdielom a udržalo sa v hre o štvrťfinále
Slovenskí hokejisti oslavujú výhru nad Slovinskom Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili do svojho šiesteho zápasu na MS v hokeji 2023. Po dni voľna si skrížili hokejky so Slovincami, ktorí v doterajšom priebehu nezískali na turnaji ani bod.

Obe mužstva si už od úvodu boli vedomé, že majú o čo hrať. Ak chceli Slováci pomýšľať na postup do vyraďovacej časti, museli vyhrať za tri body v riadnom hracom čase. Slovinci zas bojovali o zotrvanie v elitnej kategórii MS.

Šťastnejší boli nakoniec Slováci, ktorí sa po napínavom závere tešili z výhry po futbalovom výsledku 1:0. Do zápisu o stretnutí sa ako jediný úspešný strelec zapísal Richard Pánik, ktorý prekonal súperovho brankára po 15 sekundách druhej tretiny. Na jeho presný zásah už nikto nenadviazal. Gólman Stanislav Škorvánek si pripísal svoju prvú vychytanú nulu na MS v hokeji.

So zmenami v zostave

Tréneri pred dnešným duelom urobili viacero zmien. Ako jednotka sa do bránky od prvých minút postaví Stanislav Škorvánek. Do obrany sa vracia uzdravený Mário Grman, ktorí nastúpi v druhom páre s Ivanom. Po zranení sa taktiež vracia útočník Peter Cehlárik, ktorý doplní Hudáčka a Lantošiho v druhej formácii. Miesto v zostave neostalo pre útočníkov Tamášiho a Chromiaka.

Zápas môžete sledovať naživo na obrazovkách RTVS:

Slovinsko – Slovensko – 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 21. Pánik (Regenda, Koch)

Slovinsko: Gračnar, Krošelj – Gregorc, Pavlin, Magovać, Crnovič, Podlipnik, Mašič, Štebih – Jeglič, Urbas, Verlič – Tičar, Sabolič, Kural, Simšič, Pance, Drozg, Maver, Čimžar, Tomaževič, Ograjenšek

Slovensko: Škorvánek, Hlavaj – Koch, Nemec, Ivan, Grman, Kňažko, Rosandič, Jánošík, Gajdoš – Regenda, Hrivík, Pánik, Cehlárik, Hudáček, Lantoši, Kudrna, Sukeľ, Kelemen, Okuliar, Čacho, Lunter

Úvodné minúty zápasu veľa vzruchu nepriniesli, Slováci sa viackrát pokúšali usadiť v útočnom pásme, avšak neúspešne. V piatej minúte sa pred súperovho brankára snažil natlačiť Lantoši, želaný úspech neprišiel. Ten neprišiel ani po nastrelení Okuliara, ktoré súperov brankár vyrazil pred seba a Lunterovi následne skĺzol puk z hokejky.

Prvú hru v početnej výhode mali k dispozícii Slováci v 11. minúte. Aj napriek tomu, že sa držali v útočnom pásme, žiadnu výraznú príležitosť si nevypracovali, skóre stretnutia sa tak nezmenilo. Po skončení presilovky mal v 13. minúte príležitosť Ivan, ani následné dorážky sa opäť neujali. Na druhej strane zas vyskúšal Škorvánkovú pozornosť Sabolič.

Najväčšiu príležitosť v doterajšom priebehu si vypracoval súper. Dve minúty pred koncom tretiny sa po našej chybe ocitol sám pred Škorvánkom Maver. Náš brankár jeho príležitosť zlikvidoval.

Zákrok, ktorým Škorvánek podržal Slovákov:

Druhá tretina začala pre Slovákov tým najlepším možným spôsobom. Po chybe Slovincov poslal Regenda do samostatného nájazdu Pánika, ktorý sa nemýlil a svojím druhým gólom na šampionáte poslal Slovákov do vedenia 1:0.

Richard Pánik otvoril skóre duelu:

Slováci po góle ožili a vypracovali si aj ďalšie šance. Tie už presný zásah nepriniesli. Úspešný nebol ani Lunter, ktorý sa pokúšal natlačiť pred súperovu bránku.

Presilovú príležitosť dostali aj Slovinci, po tom, čo bol v 26. minúte vylúčený Čacho. Súper početnú výhodu nezužitkoval, Verlič neuspel sám pred bránkou.

Prostredný úsek druhej tretiny sa musel fanúšikom páčiť, hra sa prelievala z jednej strany na druhú. Hudáček sa ocitol zoči-voči Gračnarovi, avšak bránku netrafil.

Päť minút pred koncom druhej tretiny pohrozili aj Slovinci. Skrumáž pred našou bránkou a slovinské dorážky viedli k vylúčeniu Nemca. Slováci si aj počas početnej nevýhody dokázali vytvoriť príležitosti, Mašičovi ušiel puk na modrej čiare, čo využil Kudrna, ktorý prihrával Sukeľovi do samostatného nájazdu. Ten pred Gračnarom neuspel. Slováci druhú hru v oslabení zvládli, po 40 minutách odchádzali do šatne s vedením 1:0.

Aj tretie dejstvo začali lepšie Slováci. Prvá formácia si hneď vypracovala sľubnú príležitosť, Regendova strela a Pánikova dorážka si cestu za chrbát slovinského brankára nenašli. Na druhej strane sa zas snažil presadiť Urbas, ktorý sa natlačil spoza bránky až do nášho bránkoviska.

Ako čas plynul, Slovinci si začali uvedomovať vážnosť situácie, začali sa tlačiť viac dopredu a vytvorili si aj nebezpečné šance. Tú najväčšiu mal na hokejke Urbas, ktorý trafil hneď po vyhranom buly Jegliča žŕdku. Následne sa pred Škorvánkom odohrala menšia potýčka.

Slovinci mohli vyrovnať, nastrelili žŕdku:

Slovenskí fanúšikovia si v lotyšskej Riga Arene pýtali ďalší gól, avšak viac z hry mali Slovinci. Slováci tak museli čeliť súperovmu tlaku.

Tri a pol minúty pred koncom duelu sme videli hru štyroch proti štyrom, keď na trestnú lavicu odišli Hudáček a Pence. Aj po vzájomnom vylúčení ostalo skóre rovnaké.

Slovinci minútu prd koncom tretej tretiny odvolali brankára a snažili sa o vyrovnanie so šiestimi korčuliarmi. Slováci zažívali krušné chvíle. Slovinci sa už dokonca tešili z gólu, po tom čo Drozg posielal puk do predbránkového priestoru, ale Škorvánek puk za svoj chrbát nepustil.

Slovinská akcia, po ktorej už dvíhali ruky nad hlavu:

Ďalší gól už nepadol, a tak sa Slováci tešili z výhry 1:0, ktorá ich udržala v hre o štvrťfinále.

Najlepším hráčom Slovenska sa stal Richard Pánik. Zo Slovincov bol ocenený Jan Urbas.

Slováci majú teraz k dispozícii deň voľna. Do zápasového diania sa vrátia v utorok 23. mája, keď o 11.20 hod vyzvú Nórov. Siedmy duel Slovenska v Rige budete môcť opäť sledovať naživo na obrazovkách RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport