Na hlavný obsah

Sme neskúsení, povedal Cíger. V druhej tretine sa malo niečo urobiť

V roku 2017 ho vystriedal pri kormidle národného tímu Craig Ramsay.

Sme neskúsení, povedal Cíger. V druhej tretine sa malo niečo urobiť
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zdeno Cíger sa prvýkrát ocitol na striedačke reprezentácie už v roku 2006, keď dostal dôveru a stal sa asistentom úspešného trénera Júliusa Šuplera. Do funkcie hlavného lodivoda bol vymenovaný v septembri 2015.

„Sú to ťažké zápasy. Dnes už neplatí, že sa budú poľahky zdolávať papierovo slabší súperi. Hráči každoročne stúpajú na vyššiu úroveň. Kazachstan bol dobre nastavený, hral naplno a chcel zvíťaziť. Nebolo to teda jednoduché,“ stručne zhodnotil šokujúcu prehru Slovenska 3:4 po nájazdoch rodák z Martina.

Obranca Koch si otvoril účet na šampionáte, keď po peknom nastrelení aj s prispením protihráča uviazol puk v pravom hornom rohu zaskočeného gólmana Šutova. Druhú tretinu mali Slováci skvelý nástup, no následne prišlo hororových 259 sekúnd. Zrazu bolo z toho skóre 1:3.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Na brankára by som sa nepozeral. Ten pochytal, čo mohol, a to nielen v tomto súboji. Ako sa bude reagovať na rýchlo inkasované góly, to je na pleciach trénerov. Kazachovia nám rýchlo uleteli, ale zase to nebol nejaký extrém. Prehrávalo sa o dva góly. Samozrejme, na druhej strane neviem, či bolo nutné siahať po oddychovom čase. Mužstvo si možno verilo, že to dokáže zvrátiť, ale mohla prísť nejaká reakcia smerom k zmene,“ uviedol k absolútne nezvládnutej prostrednej časti hry.

Doplácame na neskúsenosť

K odskoku protivníka v krátkom časovom horizonte dopomohol aj faul Regendu, ktorý sedel na trestnej lavici iba desať sekúnd. Z hľadiska vylúčení je Slovensko na čele tejto neslávnej štatistiky spomedzi všetkých účastníkov turnaja.

„Plynie to z toho, že sme neskúsení. Chalani nemajú veľa odohratého na medzinárodnej úrovni, kde sa platí za každé zaváhanie. Niektoré situácie prezradili, že ešte potrebujú čas na dozretie. V zlomových chvíľach sa stále prejaví neskúsenosť,“ má v tom jasno Cíger, kvôli čomu sú problémy s disciplínou.

Na snímke Zdeno Cíger. Foto: TASR

Tohtoročná zostava je oklieštená z rozličných príčin v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Sú v nej však i olympionici Hrivík, Hudáček, či Peter Cehlárik, ktorý si momentálne doliečuje zranenie.

„Všetci musia vydať zo seba maximum a využiť svoje schopnosti. Aj tam sa ukáže, na čo majú. Patrí im status lídrov, ale vždy je to na nich, ako sa toho zhostia. Hráči ako Regenda či Kelemen sa prezentujú svojím štýlom a vidíme, že nikdy neuhnú,“ pozrel sa na konkrétnych útočníkov, ktorých produktivita zatiaľ nie je presvedčivá.

Kalkulačka je na stole, zámer jasný

Vývoj majstrovstiev sveta pre Slovákov padol do bodu, kedy znova treba kalkulovať s postupom do štvrťfinále. Odteraz už nesmie prísť žiadna bodová strata.

„Musíme sa pozerať na Lotyšov, takže to nemáme vo vlastných rukách. Cieľ je jasne zadefinovaný, že už nemôžeme prehrať v záverečných dueloch so Slovincami a Nórmi. Nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne,“ uzavrel Zdeno Cíger, ktorý sedel na reprezentačnej lavičke necelé dva roky, keď odstúpil po neúspešných MS 2017 v Nemecku.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport