Na hlavný obsah

SMK sa dohodla s Gyimesim na spolupráci v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami

Aliancia bude v pondelok hľadať konsenzus.

SMK sa dohodla s Gyimesim na spolupráci v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami
Na snímke poslanec parlamentu György Gyimesi. Foto: TASR

Platforma SMK, po novom maďarská konzervatívna platforma (MKP), ktorá je súčasťou mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia, sa dohodla s poslancom Národnej rady (NR) SR Györgyom Gyimesim na spolupráci v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami.

Na kandidátnej listine by mal byť na 150. mieste. SMK o tom informovala v sobotu (13. 5.) na zasadnutí svojej republikovej rady.

„Prišiel som sem preto, aby som svoju trojročnú prácu zužitkoval k tomu, aby maďarská národnostná komunita mala po predčasných voľbách od októbra inštitucionálne parlamentné zastúpenie. A nielen vo forme jednotlivcov na kandidátkach, ako tomu bolo doteraz,“ poznamenal Gyimesi.

Predseda SMK a Aliancie Krisztián Forró v súvislosti s grémiom strany Aliancie poznamenal, že nerozhoduje o kandidátnej listine, len dáva návrh na kandidátnu listinu. Konečné slovo má však republiková rada. „Naším záujmom je, aby sme kandidátnu listinu schválili. Pravdepodobne do 2. júla máme šancu a možnosť odsúhlasiť ju,“ dodal. Pripúšťa možnosť, že by Aliancia napokon do volieb nešla, ak by nemala kandidátnu listinu.

Aliancia bude hľadať konsenzus

Ak sa na pondelkovom (15. 5.) grémiu Aliancie nenájde konsenzus o kandidatúre Gyimesiho, na kandidátku strany sa môže dostať len tak, že sa v Aliancii porušia vnútorné pravidlá. Uviedla to platforma strany Most-Híd.

„Keďže sa to už raz stalo, predstavitelia Mosta-Híd v zázraky neveria, napriek tomu sa na pondelkovom grémiu zúčastnia,“ potvrdila pre TASR hovorkyňa strany Klára Magdeme. Pripomenula, že Most-Híd kandidatúru Gyimesiho dlhodobo odmieta.

„Platforma svoj postoj potvrdila aj pred dvomi dňami, na zasadnutí Republikovej rady Most-Híd,“ doplnila.

Predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó si myslí, že sobotňajšie schválenie Gyimesiho kandidatúry platformou SMK veľa prezrádza o jej súčasnom nastavení. Podľa neho si SMK „namiesto politiky spolupráce vybrala líniu vulgárneho politického bulváru“. Zdôraznil, že platforma Most-Híd toho nemôže byť súčasťou.

„Nepamätám si, že by si predseda inej strany namiesto svojich vlastných spojencov a straníckych kolegov vybral cudzieho človeka, navyše kontroverzného politika, ktorý rozdeľuje zjednotenú stranu a ich voličov,“ skonštatoval predseda republikovej rady strany László Sólymos.

Most-Híd podľa neho urobil všetko pre to, aby „tandem Józsefa Berényiho a Krisztiána Forróa“ presvedčil a zabránil rozpadu Aliancie.

Za začiatok konca Aliancie považuje Sólymos tajné rokovania SMK s Gyimesim, za chrbtom platformy Most-Híd. Myslí si, že ak Berényi a Forró dovolia Gyimesimu naskočiť na vlak, ktorý s nimi rozbehli, ich „spoločný vlak Aliancie sa celkom isto vykoľají“.

Predstavitelia platformy Most-Híd už skôr avizovali, že odmietajú byť súčasťou Aliancie, ak bude v nadchádzajúcich parlamentných voľbách kandidovať Gyimesi.

Odchod jednej z platforiem Aliancie by podľa jej podpredsedu Szabolcsa Mózesa, ktorý je súčasťou platformy Spolupatričnosť, znamenal zánik strany. Myslí si, že je kľúčové, aby Aliancia zostala jednotná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko