Na hlavný obsah

Smutný návrat domov. Hokejisti i tréner Ramsay zhodnotili účinkovanie na MS v hokeji

Hráči si odniesli cenné skúsenosti, tréner hodnotil slabé stránky.

Smutný návrat domov. Hokejisti i tréner Ramsay zhodnotili účinkovanie na MS v hokeji
Návrat slovenských hokejistov z MS v Rige Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovenskí hokejisti sa po tom, ako nepostúpili do štvrťfinále na MS v hokeji 2023 vrátili naspäť na Slovensko v stredu (24. 5.) v doobedňajších hodinách. Slováci živili nádej na postup do poslednej chvíle. V utorok (23. 5.) zvládli úlohu v ich poslednom zápase B-skupiny, výhrou nad Nórskom.

Z večerného duelu Švajčiarska s Lotyšskom potrebovali trojbodový zápis Švajčiarov. Po troch tretinách zápasu bolo skóre nerozhodné, čo poslalo Lotyšsko do štvrťfinále, Slovensko domov s celkovým deviatym miestom z turnaja.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Slováci si pre nich dôležitý večerný súboj nenechali ujsť. „Mali sme spoločnú večeru, sledovali sme to, mrzí nás to. Švajčiari šetrili najlepších hráčov, ale vyzeralo to napínavo až do konca. Žiaľ, taký je hokej. Postúpili Lotyši, asi si to zaslúžili viac. Keby sme v zápasoch so silnejšími súpermi ako Česko alebo Kanada získali nejaké víťazstvo, tak by to bolo dobré. Ale asi to tak malo byť. Musíme sa pripraviť lepšie do budúceho roka,“ uviedol Pavol Regenda.

Posledný zápas v B-skupine sledovali hráči v hoteli, po ňom u nich prevládol smútok. „Sledovali sme ho najskôr spoločne, potom samostatne. Ale verili sme do poslednej sekundy. Škoda. Prevládajú vo mne emócie. Je to veľká škola do života i do hokeja, škoda, že ten postup nevyšiel,“ povedal Stanislav Škorvánek.

Slovenského 27-ročného brankára mrzí najmä nevydarená prvá tretina proti Česku. Musel sa prispôsobiť rýchlosti aj zakončeniu hráčov, ktoré boli na vyššej úrovni ako v extralige. „Už sme sa tešili, keď dali Švajčiari na 3:2, ale dopadlo to tak ako dopadlo. Môžeme si vyčítať hlavne zápasy s Kazachstanom a Českom. Mrzí nás to. Je to už teraz jedno, ale je to veľká škoda. Ukázali sme, že so silnejšími súpermi sme vedeli zahrať a neboli by sme vo štvrťfinále bez šance. Ale to sa už nedozvieme,“ dodal Škorvánek.

Cenné skúsenosti z reprezentácie

Pre viacerých hokejistov to bola tento rok premiéra na MS. Jedným z nich je Viliam Čacho. Slovenský center odohral na MS všetkých sedem zápasov, zaznamenal v nich jednu asistenciu.

Vďačný je však najmä za skúsenosti, ktoré nabral. „Zažil som veľkú školu hokeja. Nechcem znižovať extraligu, ale s touto úrovňou sa to nedá porovnať. Užil som si to, moje výkony mohli byť lepšie, aj keď si myslím, že som nesklamal. Pozerám sa dopredu, dúfam, že sa o rok vrátime silnejší,“ uviedol Čacho.

Na svoj prvý šampionát bude dvadsaťštyriročný hráč spomínať aj v súvislosti s trénerom Ramsayom. Kanadský kormidelník sa zatiaľ nevyjadril, či bude pokračovať na striedačke Slovenska. „Som rád, že som pod ním mohol hrať. Bol jeden z najlepších trénerov, akého som mohol mať. Naučil ma veľa nových vecí a verím, že bude pokračovať,“ uzavrel Čacho.

Craig Ramsay po návrate z MS v Rige
Craig Ramsay po návrate z MS v RigeFoto: TASR/Jaroslav Novák

Pavla Regendu do národného tímu vytiahol z extraligy tréner Craig Ramsay. O budúcnosti kanadského kouča zatiaľ nie je rozhodnuté. So zväzom má ešte opciu na ďalšiu sezónu, no nie je isté, či ju obe strany potvrdia.

„Ja si myslím, že veľká vďaka patrí jemu aj za to, že som sa dostal tam kde som. Dal šancu mladým chalanom a bez neho by som nebol na ZOH, nebol by som v Amerike, nehral by som v NHL. Stále sa mi snaží pomôcť herne aj mentálne. Som rád, že som pod ním mohol hrať,“ uzavrel slovenský útočník.

„Zatiaľ sme o tom nekomunikovali, zoberiem si pár dní na oddych. Boli to dva ťažké mesiace a každý, či už realizačný tím alebo hráči, si potrebujú teraz oddýchnuť. Budem sa o tom s Mirom Šatanom rozprávať,“ povedal Ramsay po príchode na bratislavské letisko.

Reakcie slovenských hokejistov a trénera po návrate na Slovensko:

Tréner spokojný s výkonom, problém videl v nízkej efektivite a častom vylučovaní

Zámorský kouč videl problém v nízkej efektivite a v množstve vylúčených hráčoch. „V defenzíve sme hrali dobre, no potrebovali sme streliť trocha viac gólov v kľúčových situáciách. Mali sme príliš veľa trestných minút, ale urobili sme aj veľa dobrých vecí. V tíme bolo veľa nových hráčov, na ktorých sa dobre pozeralo a podali dobrý výkon,“ zhodnotil Ramsay.

Slovenská hokejová reprezentácia pod vedením Ramsayho hrala na piatich šampionátoch. V rokoch 2018 a 2019 tesne skončila za postupom medzi najlepšiu osmičku. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch to však vyšlo a chcela na to nadviazať aj v Rige. Postup jej však ušiel a je z toho opäť deviate miesto.

Slováci odohrali sedem zápasov, pripísali si tri víťazstva a štyri prehry. V tabuľke B-skupiny získali 11 bodov, čo stačilo len na nepostupové 5. miesto. Vekový priemer mužstva na tohtoročných MS bol 26 rokov.

Na vrcholnom turnaji dostalo tento rok po prvý raz šancu osem hráčov. Všetci traja brankári – Samuel Hlavaj, Stanislav Škorvánek a Dominik Riečický, obrancovia František Gajdoš a útočníci Martin Chromiak, Oliver Okuliar, Viliam Čacho. Dávid Mudrák si však napokon nezahral, keďže tím priamo v Lotyšsku posilnil po vypadnutí v AHL a neskôr aj v NHL obranca Šimon Nemec.

Ramsay bol spokojný s ich výkonom. „Mali sme trocha nováčikov na brankárskom poste a urobili pre nás veľmi dobrú prácu. Každý dal do toho 100 percent, aj keď sme vymenili niekoľko hráčov. Skúšali sme vyhrať každý zápas, no nevyšlo to. Hrali sme ako tím a ja som na hráčov hrdý,“ uzavrel kanadský tréner.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport