Na hlavný obsah

Spojené štáty zaznamenali najnižšiu mieru nezamestnanosti od roku 1969

Zároveň sa v krajine vytvorilo viac pracovných miest, než sa očakávalo

Spojené štáty zaznamenali najnižšiu mieru nezamestnanosti od roku 1969
Na snímke je billboard s ponukou práce pre vodičov autobusov. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch sa v apríli vytvorilo podstatne viac pracovných miest, než sa predpovedalo. A to aj napriek turbulenciám v bankovom sektore a spomaleniu rastu hospodárstva. Miera nezamestnanosti v najväčšej svetovej ekonomike opäť klesla na najnižšiu úroveň od roku 1969.

Minulý mesiac vzniklo mimo poľnohospodárstvo 253-tisíc nových pracovných miest, uviedlo americké ministerstvo práce. Analytici počítali len so 180-tisíc novými pracovnými miestami.

Ministerstvo však zároveň výrazne smerom nadol revidovalo údaje za predchádzajúce dva mesiace. V marci sa vytvorilo 165-tisíc nových pracovných miest, čo je o 71-tisíc menej v orovnaní s pôvodným odhadom, a vo februári 248-tisíc (pokles o 78-tisíc).

Miera nezamestnanosti klesla na 3,4 percenta z 3,5 percenta v marci, pričom analytici očakávali nárast na 3,6 percenta. Na tejto úrovni sa nachádzala aj v januári. Predtým bola naposledy tak nízko v máji 1969.

Rast miezd bol v apríli takisto rýchlejší, než sa očakávalo. Priemerná hodinová mzda medzimesačne stúpla o 0,5 percenta a medziročne o 4,4 percenta. Analytici predpovedali zvýšenie o 0,3 percenta, respektíve o 4,2 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet