Na hlavný obsah

Spor Banskobystrického kraja a autobusového dopravcu skončil pokutou vo výške viac ako dva milióny eur

Zaplatiť ju musí kraj dopravcovi SAD Zvolen.

Spor Banskobystrického kraja a autobusového dopravcu skončil pokutou vo výške viac ako dva milióny eur
Na ilustračnej snímke autobusy. Foto: RTVS

Banskobystrický samosprávny kraj musí zaplatiť autobusovému dopravcovi SAD Zvolen viac ako dva milióny eur. Rozhodol o tom krajský súd. Ide o spor spred niekoľkých rokov.

V roku 2016 podpísal vtedajší župan Marian Kotleba zmluvné dodatky, ktoré mali na niekoľko rokov garantovať zvýhodnené fixné ceny za odjazdené kilometre. Zaručovali tiež fixný počet odjazdených kilometrov.

Dopravca SAD Zvolen však v roku 2018 pre štátny sviatok odjazdil o približne 4 800 kilometrov menej, čo považoval za porušenie zmluvy. Preto žiadal od samosprávneho kraja úhradu 1,6 milióna eur plus úroky.

„Toto sme považovali a stále považujeme za neprimerané a v rozpore s verejným záujmom, preto sme sa rozhodli obrátiť na súd,“ povedala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

„Kraj potreboval zaplatiť právnikov, aby zistil, že ten spor, ktorý viedli, je nezmyselný. Dnes vyzývajú nás v rámci pokračovania, aby sme stiahli niečo, na čo máme nárok. Je to jednoducho nepochopiteľné,“ vysvetli štatutárny zástupca SAD Zvolen Adrian Polóny.

Okresný súd rozhodol v prospech zvolenskej SAD. Rovnako dopadlo aj odvolanie samosprávneho kraja na krajskom súde. Župa tak musí dopravcovi zaplatiť viac ako dva milióny eur. Ide o náhradu straty z roku 2018, úrokov a trov súdneho konania.

„Keďže tento dodatok umožňoval rôzne výklady, súd dal za pravdu dopravcovi. My, bohužiaľ, toto rozhodnutie musíme len rešpektovať,“ dodala hovorkyňa.

Doprave v Banskobystrickom kraji sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Dopravcovia vlani vyhrali tender

Zvolenská SAD spoločne so SAD Lučenec vyhrali vlani medzinárodný tender vo výške viac ako 420 miliónov na prímestskú dopravu v Banskobystrickom kraji. Zvolenské autobusy tak budú v kraji jazdiť minimálne ďalších 11 rokov.

„Nová zmluva je už kombinácia určitých fixných položiek. Ak by aj dochádzalo k nejakému rastu nákladov, tak dopravca je povinný vždy tieto náklady zdôvodniť. Kraj to musí skontrolovať a až vtedy môže pristúpiť k zmene podmienok pre úhradu,“ priblížil predseda Inštitútu verejnej dopravy Marek Modranský.

Nové zmluvy medzi Banskobystrickým krajom a dopravcom SAD Zvolen začnú platiť od januára budúceho roka. Podľa vedenia samosprávneho kraja sú zmluvy nastavené tak, aby k podobným sporom už nedochádzalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny