Na hlavný obsah

Srbi v rámci amnestie odovzdali tisícky zbraní, oznámil prezident Vučič

Na školách bude zároveň viac policajtov.

Srbi v rámci amnestie odovzdali tisícky zbraní, oznámil prezident Vučič
Srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP/Darko Vojinovic

Srbskí občania doteraz počas prvých dvoch dní zbraňovej amnestie odovzdali viac ako tritisíc strelných zbraní a desaťtisíce nábojov rôznych kalibrov. V stredu (10. 5.) to oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič. Informovali o tom agentúry Tanjug a Reuters.

Zbraňovú amnestiu bola v Srbsku vyhlásili v pondelok (8. 5.) po tom, ako touto krajinou minulý týždeň otriasli dve masové streľby, ktoré si vyžiadali dovedna 17 obetí. Vučič pre televíziu Pink TV ďalej uviedol, že vládna kampaň odzbrojenia je pre Srbsko dôležitá, aj keď si uvedomuje, že mnohých nahnevá. Nespresnil, aké zbrane sa dosiaľ odovzdali.

Občania mohli anonymne a bez postihu odovzdať nelegálne držané zbrane vrátane zbraní vojenských, ďalej legálne vlastnené zbrane, ktoré už nechcú, ako aj strelivo a muníciu.

Prezident tiež informoval o väčšej prítomnosti polície na školách. „Učitelia budú mať teraz väčšie práva a deti sa už nebudú môcť správať ako tyrani,“ povedal Vučič. Zároveň avizoval bezodkladný nábor nových policajtov.

K prvej streľbe došlo minulý týždeň v stredu (3. 5.) na základnej škole v Belehrade. Trinásťročný útočník tam zastrelil školského strážnika a osem spolužiakov – sedem dievčat a jedného chlapca. Zranenia utrpelo ďalších sedem osôb. O deň neskôr 21-ročný strelec v dvoch dedinách pri meste Mladenovac zabil osem ľudí a zranil ďalších 14.

Podľa projektu Small Arms Survey patrí Srbsko medzi krajiny s najvyšším počtom držiteľov zbraní na svete; na každých 100 civilistov tam pripadá viac ako 39 strelných zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet