Na hlavný obsah

Srbsko a Kosovo nedosiahli pokrok v rozhovoroch o normalizovaní vzťahov, uviedol Borrell

Ak zlyhajú aj ďalšie rokovania, krajiny neprijmú do EÚ.

Srbsko a Kosovo nedosiahli pokrok v rozhovoroch o normalizovaní vzťahov, uviedol Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (uprostred vpravo), osobitný predstaviteľ EÚ pre kosovsko-srbský dialóg Miroslav Lajčák (uprostred vľavo), srbský prezident Aleksandar Vučič (druhý vľavo) a kosovský premiér Albin Kurti (druhý vpravo) počas rokovania. Foto: TASR/AP

Lídri Srbska a Kosova sa v utorok (2. 5.) nedohodli na opatreniach na zníženie napätia medzi oboma balkánskymi susedmi. Na rozhovory sprostredkované Európskou úniou mali v Bruseli niekoľko hodín. V utorok neskoro večer oznámil tento výsledok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

„Žiaľ, lídri dnes nedokázali dospieť k dohode. A mám obavy, že zrejme budeme čeliť – dúfam, že nie – kritickej situácii,“ povedal Borrell médiám a apeloval, aby sa „čoskoro“ konali ďalšie rozhovory. Borrell sprostredkoval rokovania srbského prezidenta Aleksandra Vučiča a kosovského premiéra Albina Kurtiho.

EÚ sa pokúša normalizovať vzťahy medzi oboma krajinami, 15 rokov po tom, čo Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska. V posledných mesiacoch totiž dochádza k násilnostiam na severe Kosova, kde žijú Srbi.

Kosovo, ktoré je v súčasnosti takmer výlučne obývané etnickými Albáncami, sa od Srbska odtrhlo v roku 1999 s podporou Severoatlantickej aliancie (NATO) a v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť, hoci Srbsko ju stále neuznáva.

Predošlá snaha o mier

Rozhovory v Bruseli boli pokračovaním predchádzajúcich stretnutí o 11-bodovom mierovom pláne podporovanom Úniou. Naposledy sa takéto stretnutie konalo v Severnom Macedónsku v marci, keď obe strany dosiahli predbežnú dohodu o zavedení opatrení, ktorá však neobsahovala podrobnosti ani konečné termíny.

Plánovaná dohoda počíta s tým, že Belehrad oficiálne neuzná Kosovo podľa medzinárodného práva, ale bude brať ohľad na štátnosť svojej bývalej provincie.

To znamená, že Srbsko by malo predovšetkým uznávať kosovské pasy, evidenčné čísla vozidiel a colné doklady, čo doteraz nerobilo.

Kosovo bude zasa povinné inštitucionálne zaistiť práva etnických Srbov v krajine. Kameňom úrazu je zatiaľ to, že Kosovo nevytvorilo združenie srbských samospráv, ktoré má chrániť záujmy a práva Srbov v Kosove.

Borrell v utorok neskoro večer naznačil, že ak zlyhajú aj ďalšie rokovania, ani jednu z týchto dvoch krajín neprijmú do EÚ. Srbsko je oficiálne kandidátskou krajinou od roku 2012 a Kosovo sa zatiaľ pokladá len za potenciálnu kandidátsku krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet