Na hlavný obsah

Štáb RTVS na Ukrajine sledoval, ako vyzerá odmínovanie oslobodených území

Nebezpečných je takmer 180-tisíc štvorcových kilometrov krajiny.

Štáb RTVS na Ukrajine sledoval, ako vyzerá odmínovanie oslobodených území
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ukrajina je dnes jednou z najzamínovanejších krajín sveta. Nebezpečných je takmer 180-tisíc štvorcových kilometrov. To je približne tretina krajiny a niekoľkonásobok rozlohy Slovenska. Ako vyzerá odmínovanie oslobodených území v charkovskej oblasti, sledoval štáb RTVS.

Trevor je veteránom britskej armády, kde slúžil ako výsadkár 20 rokov. Dnes nadobudnuté skúsenosti využíva pri odmínovaní. Práve to ho ako dobrovoľníka americkej organizácie Soli priviedlo aj na oslobodené územia v charkovskej oblasti.

„Na vrchu je rozbuška spojená s drôtom. A ak ide niekto okolo a povytiahne kolík na drôte, spustí tým výbuch. Vymrští tým mínu, ktorá je na tomto kábli, do metrovej výšky a tam vybuchne. Úlomky z nej sa rozletia na všetky smery,“ priblížil ženista Trevor Kirton.

Ukrajinu navštívil redaktor RTVS Matej Šulc:

Hovorí o ruskej míne, ktorá sa po výbuchu rozletí na 2 400 úlomkov a usmrtí každého v okruhu minimálne 25 metrov. Použitie takýchto protipechotných mín je porušením medzinárodného humanitárneho práva.

Nebezpečné sú aj zvyšky nevybuchnutej munície. Tie sa nachádzajú aj v blízkosti polí a ľudských obydlí.

„Našli sme tu aj 122-milimetrovú raketu grad, ktorá sa odpaľuje zo salvového raketometu,“ hovorí Kirton.

A tiež aj granáty, časti protitankových striel, či bomby zhadzované z helikoptér. Okrem klasického detektora im pri práci pomáhajú aj drony.

„Najprv lietame nad územím, ktoré z blízka nakrútime a odfotografujeme. Potom si tieto zábery púšťame na monitore a diskutujeme, čo by to mohlo byť,“ dodal Kirton.

Čas hrá proti nim. V lete, keď už bude vysoká tráva, výbušniny viac zarastú a bude náročnejšie ich hľadať. Odmínovanie však bude pokračovať.

Podľa odhadov ukrajinských úradov treba na odmínovanie dodnes oslobodených území minimálne sedem rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet