Na hlavný obsah

Štát plánuje nakúpiť telové kamery pre štátnych policajtov. Majú chrániť príslušníkov aj verejnosť

Prvé skúsenosti s nimi majú bratislavskí mestskí policajti.

Štát plánuje nakúpiť telové kamery pre štátnych policajtov. Majú chrániť príslušníkov aj verejnosť
Na snímke sú bratislavskí mestskí policajti vybavení telovými kamerami. Foto: RTVS

Mestskí policajti v Bratislave majú prvé skúsenosti s telovými kamerami. Chránia nielen policajtov, ale aj ľudí, proti ktorým zasahujú. Pre štátnych policajtov ich plánuje nakúpiť aj ministerstvo vnútra.

Bratislavskí mestskí policajti majú k dispozícii prvých 28 telových kamier približne mesiac. Za kamery a príslušenstvo zaplatila mestská polícia takmer 40-tisíc eur, plánujú nakúpiť aj ďalšie. Policajti nosia kamery pripnuté na odeve.

Telovým policajným kamerám sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Telové kamery ovplyvňujú to, ako sa počas zákroku správa policajt, aj občan. Preukázateľne redukujú agresívne správanie, poskytujú kvalitné dôkazy a vytvárajú nároky na profesionálny prístup policajtov, čím chránia verejnosť,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

„Aktuálne kolegyne a kolegovia z mestskej polície disponujú dovolím si povedať, že najmodernejšími osobnými kamerami, ktoré sú na svetovom trhu dostupné. Ide o osobné kamery Axon Body 3,“ informoval poradca primátora pre bezpečnosť Martin Královič.

Využívajú ich aj v Pentagóne

Telové kamery využívajú aj mestskí policajti, ktorí pôsobia v novovzniknutej stanici v neslávne známej bytovke Pentagón v bratislavskej Vrakuni.

„Veľakrát sa stávalo, že keď sme sa bavili s tým priestupcom, tak bol milý a potom, keď som prišiel na stanicu, tak som počul, že je na mňa sťažnosť. Vďaka týmto kamerám sa môžem aj ja nejak obrániť a vidia, ako to skutočne bolo,“ uviedol jeden z mestských policajtov.

„Odkedy sme otvorili stanicu na Stavbárskej ulici, máme množstvo ďakovných listov, nielen od obyvateľov Pentagónu, ale aj blízkeho okolia,“ skonštatoval náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal.

Nákup telových kamier pre štátnych policajtov pripravuje rezort vnútra. Ten aktuálne vykonáva prieskum trhu.

„To znamená, už spomínané špecifikácie, aby boli čo najlepšie a najadresnejšie a aby táto služba mala pre policajtov naozaj pridanú hodnotu, aby napríklad aj ich chránila pred prípadnými podozreniami z korupcie a podobne. Zároveň získavame poznatky od užívateľov týchto telových kamier, aké s tým majú skúsenosti,“ informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Ministerstvo vnútra plánuje nakúpiť približne dvesto telových kamier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko