Na hlavný obsah

Štát pomôže samosprávam budovať nabíjacie stanice pre elektromobily. Spustil na to novú výzvu

Chce tak podporiť rozvoj nabíjacej infraštruktúry.

Štát pomôže samosprávam budovať nabíjacie stanice pre elektromobily. Spustil na to novú výzvu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR spustilo novú výzvu v rámci plánu obnovy na podporu budovania nabíjacích staníc pre elektromobily. O financie z balíka viac ako desiatich miliónov eur sa môžu uchádzať obce a mestá nad sedemtisíc obyvateľov, okresné mestá, ale aj vyššie územné celky. Informovalo o tom v utorok (2. 5.) MH.

„Zámerom výzvy rezortu hospodárstva je podpora budovania verejne prístupnej nabíjacej infraštruktúry popri cestných infraštruktúrach najmä v mestách a obciach,“ uviedla hovorkyňa MH Mária Pavlusík. Celkový vyčlenený objem prostriedkov mechanizmu na podporu je vo výške 10,23 milióna eur.

Ministerstvo môže preplatiť až 100 percent oprávnených výdavkov projektu. Cieľom výzvy je vybudovanie 1 800 verejne prístupných nabíjacích bodov na striedavý prúd (AC) a 160 bodov na jednosmerný prúd (DC).

Štátny tajomník MH Peter Švec na tlačovej konferencii priblížil, že výzva bude mať minimálne štyri kolá. Maximálna suma pomoci je pri výstavbe pomalších AC staníc tritisíc eur a pri rýchlejších DC nabíjacích staniciach až 29-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika