Na hlavný obsah

Stovky nemeckých štátnych zamestnancov a učiteľov musí opustiť Rusko

Súvisí to s obmedzením počtu diplomatického personálu nemeckých inštitúcií v Rusku.

Stovky nemeckých štátnych zamestnancov a učiteľov musí opustiť Rusko
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stovky nemeckých štátnych zamestnancov vrátane učiteľov a pracovníkov kultúrnych inštitúcií budú musieť na žiadosť Moskvy opustiť územie Ruska. V sobotu (27. 5.) to uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Ruský rezort diplomacie sa v apríli rozhodol od začiatku júna obmedziť počet diplomatického personálu a zamestnancov nemeckých inštitúcií v Rusku vrátane tamojšieho Goetheho inštitútu či súkromnej nemeckej školy v Moskve. Ide o odvetné opatrenie v reakcii na rozhodnutie Berlína vyhostiť niekoľkých ruských diplomatov.

Téme sa venovala aj redakcia Správ :24

„Je to jednostranné, neoprávnené a nepochopiteľné rozhodnutie,“ uviedlo na margo kroku Ruska nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung ide o „vyhlásenie diplomatickej vojny zo strany Moskvy“.

Agentúra AFP pripomína, že Nemecko – v minulosti blízky obchodný partner Ruska – začalo po ruskej invázii finančne i vojensky podporovať Ukrajinu.

Od začiatku vojny na Ukrajine zároveň narástla prítomnosť agentov ruských tajných služieb v Nemecku, preto v polovici apríla Berlín vyhostil niekoľkých ruských diplomatov s cieľom „znížiť prítomnosť spravodajských dôstojníkov“ v krajine, čo vyvolalo podobné odvetné opatrenie zo strany Moskvy.

Nemecko už vlani na jar vyhostilo z krajiny približne 40 ruských diplomatov, keďže ich považovalo za „ohrozenie národnej bezpečnosti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet