Na hlavný obsah

Stredná škola v Prešove ponúkne moderný odbor. Operátorov dronov je na trhu práce nedostatok

Študenti už teraz pracujú v dronovom krúžku.

Stredná škola v Prešove ponúkne moderný odbor. Operátorov dronov je na trhu práce nedostatok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spojená škola Ľudmily Podjavorinskej v Prešove, ako prvá na Slovensku, plánuje zaviesť nový študijný odbor – operátor dronov. Reaguje tým na vývoj na európskom pracovnom trhu. Podľa odhadov, vzniknúť má viac, ako 140 tisíc pracovných pozícií s týmto zameraním, v rôznych oblastiach priemyslu.

Drony nad školou, ale čoskoro aj v učebných osnovách. Na škole už 20 študentov pracuje v dronovom krúžku. Vedenie školy už však pracuje na tom, aby do praxe odchádzali operátori dronov s maturitným vzdelaním a obratnosťou.

My sa chceme v prvom rade zamerať na tie technické aspekty- operátor dronov čo sa týka lietania to je jedná časť a druhá vec je ísť tou vetvou servisu dronov, uviedol riaditeľ školy Ján Holub.

Novému odboru na strednej škole sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

„Sme súčasťou dronovej revolúcie a nejakým spôsobom sa musíme adaptovať na tento stav,“ skonštatoval vedúci odboru bezpilotných leteckých systémov Štefan Dusza. Škola pripravuje vzdelávacie materiály a definuje obsah učiva pre nový odbor. „Od legislatívny , meterológie, nejaká fyzika lietania,“ opísal riaditeľ Holub.

Potom ešte musia zvládnuť školskú legislatívu pri jeho zavedení do systému . Rátajú so žiakmi, ktorí sú nadšení pre techniku. „Musí to byť človek ,ktorého bavia nové technológie,“ opísal Holub.

„Chcel by som sa naučiť, aby som v budúcej práci by som možno niečo s dronami programoval alebo ovládal,“ povedal jeden zo študentov Školy Richard Džupir.

Vznik odboru je vítaný

Vznik nového študijného odboru privítala aj Asociácia Mám Dron, ktorá počas odborných seminárov vlastníkom dronov i záujemcom zabezpečuje pravidelné vzdelávanie.

„Chceme, aby vnímali vznik dronového priemyslu ako veľkú príležitosť, lebo je to obrovský trh, kde sa budú točiť obrovské peniaze a bude sa dať veľmi dobre zarobiť,“ podotkol riaditeľ asociácie Rastislav Sopko.

„My odhadujeme, že vo vzdušnom priestore SR máme približne 20 600prevádzkovateľov bezpilotných systémov,“ dodal Dusza.

Poľnohospodárstvo, energetika, obrana či záchranné zložky všade tam sa už drony využívajú , absolventi nového odboru by tak nemali mať problém s nájdením zamestnávateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny