Na hlavný obsah

Stredné školy v Česku nemajú pre prvákov dostatočné kapacity. Odborníci vinia kraje aj vládu

Množstvo žiakov sa nedostalo ani na odborné učilištia.

Stredné školy v Česku nemajú pre prvákov dostatočné kapacity. Odborníci vinia kraje aj vládu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Česká vláda rieši problémy s nedostatočnými kapacitami stredných škôl pre nový školský rok. Množstvo žiakov sa nedostalo ani na odborné učilištia a nevedia, čo majú robiť.

Vláda radí školám, aby zvyšovali kapacitu tried a v prípade možností pridávali nové triedy. Do budúcna vraj problémy vyrieši digitalizácia prijímacích pohovorov. Odborníci kritizujú kraje i vládu, že s problémami mali počítať a predchádzať im.

Nedostatku miest v českých školách sa venoval redaktor RTVS Boris Kršňák:

Problémy s umiestnením žiakov do stredných škôl vraj vyvoláva súčasný systém prijímacích pohovorov. Mnohí študenti sú vraj prijatí na niekoľko škôl a blokujú tak voľné miesta pre iných. Situáciu v nastávajúcom školskom roku by mohlo vyriešiť zvýšenie kapacity tried. Norma umožňuje 30 žiakov na triedu. Riaditelia môžu výnimočne počty zvýšiť.

„Napríklad v Libereckom kraji už teraz zvyšujú kapacitu na 32,“ informoval minister školstva Mikuláš Bek. Premiér Petr Fiala hovorí až o 34 študentoch v triede a aj ďalších možnostiach.

„Ďalšie krátkodobé riešenie, kde to kapacity umožnia, by sa mohli otvoriť tiež nové triedy v tých najžiadanejších obvodoch,“ uviedol Fiala.

Nie všetky školy však majú tieto možnosti. Do budúcna chce ministerstvo školstva zaviesť digitálne prijímacie pohovory, kde by si študenti mohli určiť prioritnú školu. To podporujú aj kraje.

„My by sme boli veľmi radi, keby sa digitalizácia udiala čo najskôr,“ dodal predseda Asociácie krajov Martin Kuba. Kraje majú záujem dosiahnuť čo najväčšiu spravodlivosť pri prijímaní študentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet