Na hlavný obsah

Strhával strechy, lámal stromy a prevracal autá. Tichomorský ostrov Guam sužuje supertajfún

Úrady nehlásia žiadne obete ani zranených.

Strhával strechy, lámal stromy a prevracal autá. Tichomorský ostrov Guam sužuje supertajfún
Škody po supertajfúne Mawar na ostrove Guam nateraz vyčísliť nevedia. Foto: RTVS

Ostrov Guam sužuje supertajfún Mawar. Americké zámorské územie vydalo viaceré výstrahy a vyhlásilo núdzový stav. Pomoc medzitým už prisľúbil aj Biely dom. Búrka však nakoniec nenapáchala žiadne vážnejšie škody. Ostrov je kľúčovým uzlom pre americkú armádu v Tichomorí. Je tam asi sedemtisíc vojakov.

Tichomorský ostrov Guam, na ktorom žije asi 150-tisíc ľudí, zasiahol tajfún štvrtej kategórie. Rýchlosť vetra dosahovala v nárazoch až 240 kilometrov za hodinu. Sprevádzal ho aj silný dážď. “Je to už takmer 20 rokov, čo nás zasiahol tajfún štvrtej kategórie. Mnohí ľudia na to neboli pripravení,“ povedal starosta mesta Hagat Kevin Susuico.

“Prezident schválil vyhlásenie núdzového stavu pre Guam. Nariadil federálnu pomoc. Federálne agentúry, pobrežná stráž, armádny zbor a národná garda už boli nasadené a sú pripravené pomôcť,“ priblížila tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

Škody vyčísliť nevedia

Búrka strhávala strechy, lámala stromy a prevracala autá. Zaplavilo aj medzinárodné letisko a viaceré domy. Úrady však nehlásia žiadne obete ani zranených. Škody nateraz vyčísliť nevedia. Na niektorých miestach sú však problémy s dodávkami energie a signálom.

“To najhoršie už máme za sebou. Stále nás bude sužovať silný tropický vietor. Zostaňte preto, prosím, pre svoju vlastnú bezpečnosť doma. Aj keď to vyzerá tak, že cesty sú v poriadku, nevychádzajte von,“ varovala guvernérka Guamu Lou Leon Guerrerová.

“Tajfún sa od Guamu síce vzďaľuje, ale zosilňuje. Okruh, v ktorom je cítiť vietor, sa preto rozširuje. Naďalej teda platí výstraha pred silným vetrom. Rýchlosť stále prekračuje 80 kilometrov za hodinu. Blíži sa to k stovke,” priblížil hlavný meteorológ Landon Aydlett.

Meteorológovia očakávajú, že tajfún teraz zamieri na severozápad. V blízkej dobe by nemal zasiahnuť žiadne obývané oblasti. Budúci týždeň však môže ohroziť Taiwan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet