Na hlavný obsah

Štrnásty deň na MS v kocke: Ruku na to, bratři

Po Slovensku končí na majstrovstvách sveta aj Česko.

Štrnásty deň na MS v kocke: Ruku na to, bratři
Česi na turnaji po štvrťfinálovej prehre končia. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Už ide o všetko. Vo Fínsku a v Lotyšsku sa vo štvrtok (25. 5.) začala vyraďovacia časť MS v hokeji 2023. Na programe bola štvorica štvrťfinálových súbojov.

Popoludní hrali v Nokia Arene v Tampere Američania proti Čechom. Kto chcel po vypadnutí našich fandiť chlapcom spoza rieky Moravy, bol sklamaný. Česko neskórovalo, DeSmith zo zápasu odišiel s čistým kontom. Naopak, Američania prekonali Vejmelku trikrát a postúpili do bojov o medaily.

Spojené štáty sa pobijú o medaily.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Spomína si ešte niekto na ZOH 2018 v Pchjongčchangu? Nemci vtedy prežili životný turnaj a skončili druhí. História sa teraz môže opakovať na svetovom šampionáte. Nemecko totiž vo štvrťfinále totálne zaskočilo suverénnych Švajčiarov a poslalo ich prvou triedou do Zürichu. Švajčiarsko – Nemecko 1:3.

Švajčiarsko nepostúpilo zo štvrťfinále štvrtýkrát v rade.Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Od roku 2019 je to o Fínsku a Kanade. Suomi odvtedy získali titul dvakrát, javorové listy raz. Niet sa preto čomu čudovať, že večer smerovali pohľady hokejovej verejnosti do Tampere. Práve tam si to Fínsko a Kanada rozdali výnimočne už vo štvrťfinále.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Kanada súpera rozobrala taktickým výkonom a zodpovednou hrou na oba smery. Minimálne raz skórovala v každej tretine, naopak, Suomi sa presadili len pri hre bez brankára. To však bolo z ich pohľadu málo. Kanada – Fínsko 4:1.

Fínom sa titul svetových šampiónov obhájiť nepodarí.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Lotyšský sen sa ešte nekončí. Po tom, čo výhrou nad Švajčiarskom v hodine dvanástej rozhodli o svojom postupe do vyraďovacej časti, si zuby brúsili aj na Švédov. Domácej reprezentácii veril málokto. Ale kto jej veril, ten musel mať večer úsmev na tvári. Tri kúsky vo vlastnej sieti budú tri korunky predýchavať ešte dlho. Kto vie, či im na to bude stačiť cesta lietadlom.

Lotyšský sen na šampionáte sa ešte nekončí, domáca reprezentácia postúpila do semifinále.Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport