Na hlavný obsah

Študenti stredných a vysokých škôl si môžu vyberať, kde chcú v lete brigádovať

Firmy už hľadajú stovky mladých ľudí.

Študenti stredných a vysokých škôl si môžu vyberať, kde chcú v lete brigádovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Študenti stredných a vysokých škôl si môžu vyberať, kde chcú v lete brigádovať. Firmy už hľadajú stovky mladých ľudí. Ponuka však prevyšuje dopyt. Problém nájsť náhradu za zamestnancov počas letných dovoleniek majú malí podnikatelia, aj veľké spoločnosti.

Teraz sa ešte intenzívne učia. No už o dva mesiace si chcú mnohí študenti nielen užívať voľno, ale aj si zarobiť.

Brigádnikom sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

“Najviac pracovných ponúk evidujeme pred tou letnou sezónou pravidelne v máji vlani to boli 1 016, kde zamestnávatelia uviedli, že majú záujem o študentov,“ uviedla hovorkyňa portálu Profesia Nikola Richterová.

Podľa portálu Profesia sú najčastejšie pracovné ponuky na pozície – predavač, dokladač tovaru, administratívny pracovník, recepčná či čašník.

“Pamätám si, ako som na jednej brigáde mala do štyroch eur, už sa to aj zlepšilo aj v baroch, všade aj v nemocniciach viac ponúkajú,“ uviedla vysokoškoláčka, ktorá študuje odbor ošetrovateľstvo, Laura.

Už je to len na študentoch

“Tým, že trpí bežný trh práce, hlavne podnikateľské činnosti, ktoré sú naviazané na sezónnosť pre tých stredoškolákov je stále veľa príležitostí. Otázka je či sú ochotní a či sú motivovaní. Ďaleko viac si užívame život aj tí študenti,“ ozrejmil tréner a personalista Igor Hromada.

“Na leto berieme brigádnikov, ale mladým sa moc nechce robiť, hneď chcú veľa peňazí a za nič najlepšie,“ uviedla majiteľka darčekového obchodu Eva Líšková.

“Náš sektor potrebuje odhadom viac ako 10-tisíc sezónnych zamestnancov. Toto leto bude zrejme trošku problém bude získať potrebný personál,“ dodal prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák.

Aj obchodné reťazce hľadajú stovky brigádnikov za zamestnancov, ktorí čerpajú dovolenky.

“Snažia sa čo najviac brigádnikov prilákať, aby čo najdlhšie s nimi pôsobili. Napríklad celé štúdium, aby nemuseli stále zaúčať nových a nových brigádnikov,“ dodal predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Brigádovať môžu stredoškoláci od 16 rokov a študenti dennej formy vysokoškolského štúdia do 26 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko