Na hlavný obsah

Štvrťfinále medzi Švajčiarskom a Nemeckom rozhodne aj o slovenskom osude

Slovensko už nemá postup na ZOH 2026 v Taliansku vo vlastných rukách.

Štvrťfinále medzi Švajčiarskom a Nemeckom rozhodne aj o slovenskom osude
Nemecko sa vo štvrťfinále majstrovstiev sveta postaví proti Švajčiarsku. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Po tom, čo Lotyši senzačne zdolali Švajčiarsko 4:3 po predĺžení, vyradili z turnaja Slovákov. Tí si tak nezahrajú o medaily a navyše sa im skomplikovala možnosť priamej účasti na najbližšej zimnej olympiáde. Ak chceme postúpiť priamo, Švajčiarsko musí svoj štvťfinálový zápas vyhrať.

Švajčiarsko po základnej časti

Zdalo sa, že Švajčiari môžu prejsť základnou skupinou bez straty bodu. V úvodných troch zápasoch dokonca neinkasovali. Prvú prehru im pripravili až v hodine dvanástej Lotyši.

Nič to však nezmenilo na celkovom prvenstve Švajčiarska v rižskej skupine. Nastrieľali v nej 29 gólov a sami inkasovali len 10-krát. V rámci skupiny tak disponovali najlepším útokom aj obranou.

Švajčiari ovládli rižskú skupinu s jedinou prehrou po predĺženíFoto: AP Photo/Roman Koksarov

Švajčiarsky úspech spočíval predovšetkým v tímovom výkone. Aj preto nájdeme v ich drese hneď troch šesťbodových hráčov – Malgina, Mirandu a Haasa. Prví dvaja skórovali dvakrát a pridali štyri asistencie. Haas sa z gólu tešil len raz, no prihrával naň až päťkrát.

Helvéti patria s priemerom troch vylúčení na zápas medzi trojicu najdisciplinovanejších tímov turnaja. V základnej časti si poradili s tromi štvrtinami vlastných vylúčení a potrestali 27 percent faulov súperov.

Nemecko po základnej časti

Nemci bojovali o účasť medzi osmičkou najlepších do poslednej chvíle. Keď si štvrté miesto poistili, bolo jasné, že sa na úvod vyraďovacej časti stretnú so Švajčiarskom. V základnej časti sa im podarilo skórovať 27-krát, inkasovali v 16 prípadoch. S úspešnosťou na úrovni 13,92 percenta sú vôbec najlepšími strelcami na turnaji.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Reprezentačný tím potiahol v základnej časti najmä 21-ročný John-Jason Peterka, kmeňový hráč Buffala Sabres. Veľká nemecká nádej skórovala štyrikrát a pridala päť asistencií. V tabuľke najproduktívnejších hráčov patrí Peterkovi piate miesto zdieľané s Grimaldim (USA).

Nemecko sa vo štvrťfinále pokúsi o senzáciu.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Nemecko dokáže na svetovom šampionáte v gól pretaviť len štvrtinu svojich presilových hier. Naopak, v troch štvrtinách prípadov súperovi počas vlastného oslabenia skórovať nedovolí.

Kedy a kde sa zápas odohrá?

Štvrťfinále medzi Švajčiarskom a Nemeckom bude hostiť lotyšská Riga Arena. Udeje sa tak vo štvrtok (25. 5.) o 15.20. Zápas môžete sledovať naživo prostredníctvom vysielania RTVS.

a

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport