Na hlavný obsah

Sulík čelí kritike za video z výstavy EXPO v Dubaji. Politici hovoria o veľkom prešľape a plytvaní peňazí

Predseda SaS tvrdí, že sa za nič nehanbí a neskrýva.

Sulík čelí kritike za video z výstavy EXPO v Dubaji. Politici hovoria o veľkom prešľape a plytvaní peňazí
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR/Ján Krošlák

Líder SaS Richard Sulík čelí tvrdej kritike za medializované video zo svetovej výstavy EXPO v Dubaji. Na uniknutom zázname dáva prítomným pokyn, aby vypili všetok alkohol, ktorý zostal v slovenskom pavilóne.

Richard Sulík sa obhajuje, že išlo o posledný večer a organizačný tím si zaslúžil odmenu. Nespotrebovaný alkohol sa podľa neho z Dubaja nedal vyviezť. Na podozrenia zo šafária so štátnymi peniazmi však nedávno upozornil bývalý minister hospodárstva Karel Hirman.

Výstave EXPO v Dubaji sa v relácii Rádiožurnál venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Závažné nedostatky, nevysporiadané faktúry a na krku viaceré audity – bývalý minister hospodárstva Karel Hirman len pred niekoľkými dňami zverejnil podozrenia, ktoré poukazujú na nehospodárne nakladanie so štátnymi peniazmi pri organizovaní svetovej výstavy EXPO v Dubaji.

„Aktuálne, nevysporiadané, zatiaľ nám známe finančné záväzky, presahujú jeden milión eur,“ uviedol exminister.

Jeho predchodca Richard Sulík tieto informácie najskôr odmietal. Teraz sa však na verejnosti objavilo video, ktoré zobrazuje záverečnú oslavu výstavy. Na zázname hovorí vtedajší minister Sulík zúčastnením, aby spotrebovali všetok zostávajúci alkohol.

„Toto, čo sa stalo, bolo o polnoci. Už boli všetci preč. Ako vy si myslíte, že minister, súkromne, si nesmie nikdy nič osláviť? To myslíte vážne?“ povedal Sulík.

Pripomína, že išlo o posledný večer výstavy, keď EXPO definitívne zatvorilo svoje brány. Organizačný tím si podľa neho zaslúžil oslavu. „Ono sa to zdá, že, však výstava a samé žúrky, ale nie je to pravda,“ dodal predseda SaS.

Argumentoval dubajským zákonom

Richard Sulík tiež tvrdí, že Slovensko nemohlo z Dubaja vyviezť nespotrebovaný alkohol, príslušné zákony to neumožňujú. Bývalý premiér Eduard Heger zo strany Demokrati hovorí o veľkom prešľape, o ktorom nič, podľa svojich slov, nevedel.

„Je to naozaj obludné, že niekto dokáže takýmto spôsobom zneužiť verejné zdroje,“ skonštatoval expremiér Heger.

Líder OĽANO zas tvrdí, že medzi nevysporiadanými faktúrami sa nachádzajú aj nedoplatky za apartmány, ktoré malo Slovensko prenajaté počas výstavy EXPO. Podľa neho ich využíval nielen Richard Sulík, ale aj jeho známi. „Urobil si žúrku za štátne,“ dodal Matovič.

Smer-SD upozorňuje, že na videu je vidieť napríklad aj poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková alebo známa rodina Geissenovci.

„To bola žúrka predstaviteľov SaS so všelijakými kamarátmi. Dobre vedeli, že to je posledný večer, boli tam obrovské zásoby alkoholu a všetkého možného a všetko to chceli jednoducho do rána zlikvidovať a nezaplatili za to ani jedno jedné euro,“ podotkol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Richard Sulík tvrdí, že sa za nič nehanbí a neskrýva. Ak sú nezrovnalosti, nech sa podľa neho riešia, no odmieta, aby ako minister kontroloval každú jednu faktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál