Na hlavný obsah

Švédi štvrtýkrát za sebou bez medaily. Vo štvrťfinále ich vyradilo domáce Lotyšsko

Lotyšskí hokejisti si zahrajú historické semifinále s Kanadou.

Švédi štvrtýkrát za sebou bez medaily. Vo štvrťfinále ich vyradilo domáce Lotyšsko
Lotyšskí hokejisti oslavujú gól vo štvrťfinále proti Švédsku Foto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Hokejisti domáceho Lotyšska historicky prvýkrát postúpili do semifinále MS. Vo štvrtkovom (25. 5.) štvrťfinále zaskočili favorizovaných Švédov, ktorých zdolali 3:1. V boji o účasť vo finále sa stretnú s Kanadou, ktorá si poradila s Fínskom 4:1. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria tímy USA a Nemecka.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Lotyši išli do vedenia v prvej tretine gólom Ločmelisa, na ktorý Švédi reagovali v polovici zápasu gólom Liljegrena. Lotyši rozhodli o víťazstve gólmi Indrašisa a Jaksa, na ktoré už Švédi nedokázali zareagovať a štvrtý rok po sebe budú na MS bez medailí. Vypadli napriek tomu, že súpera prestrieľali 41:15.

Švédi napriek streleckej prevahe nedokázali odpovedať na góly Lotyšov

Od prvých minút sa hralo vo svižnom tempe a Lotyši ukazovali, že si pred domácim publikom veria. V úvode si vypracovali dve sľubné šance a v 13. minúte išli do vedenia. Nepokrytý Ločmelis sa pred bránkou dostal k puku a zblízka prekonal brankára Johanssona – 0:1. Švédi mali v ďalšom priebehu prvej tretiny herne navrch, no ich hre chýbal moment prekvapenia a veľkou prekážkou bol aj brankár Šilovs.

V druhej tretine bola strelecká prevaha severanov ešte výraznejšia (13:1), no vyťažili z nej iba jeden gól. Raymond mu v útočnom pásme prenechal puk a následná strela spoza obrancu zapadla nad Šilovovu lapačku – 1:1. V 36. minúte sa zápas skončil pre Dzierkalsa, no Lotyši sa obetavou hrou v defenzíve ubránili päťminútovému oslabeniu.

Švédi mali naďalej problémy v koncovke a s pribúdajúcim časom bola na ich hre viditeľná nervozita. Indrašis nasmeroval Lotyšov k historickému víťazstvu v 46. minúte, keď si v útočnom pásme efektne poradil s obrancom Pudasom a prestrelil Johanssona – 1:2. Švédi krátko na to nezužitkovali presilovku a po nej pykali v oslabení, keď strelu Jaksa neudržal brankár Johansson – 1:3. Švédi sa snažili o nápor, dostali sa aj k hre so šiestimi hráčmi, no defenzíva Lotyšov odolala.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport