Na hlavný obsah

Telové kamery pre policajtov nemusia byť realitou ani tento rok. Tender sa nepozdáva ani policajnému prezidentovi

Ich obstarávanie, o ktorom sa hovorí roky, je len v prvej fáze.

Telové kamery pre policajtov nemusia byť realitou ani tento rok. Tender sa nepozdáva ani policajnému prezidentovi
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Policajti nebudú mať tak skoro na svojich uniformách telové kamery, ktoré už bežne vo svete pomáhajú objasniť ich akcie. Ich obstarávanie, o ktorom sa hovorí roky, je podľa ministerstva vnútra len v prvej fáze.

Stomiliónový tender sa už po novom nepozdáva ani policajnému prezidentovi. Ten by peniaze radšej investoval do iných potrieb Policajného zboru.

Zaobstaranie telových kamier štát rieši už od exministerky vnútra Denisy Sakovej. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) však stomiliónový tender zastavil. O dva roky neskôr sa ich pokúsilo vysúťažiť súčasné vedenie, avšak opäť neúspešne.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra:

Či sa podarí kamery zakúpiť tentoraz, nie je úplné jasné ani z odpovedí povereného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

„Boli tam zahrnuté aj iné kamery a nebolo jednoduché tam zahrnúť aj iné špecifikácie. Je to v riešení,“ vyjadril sa.

Ako fungujú kamery v praxi, si už odskúšali aj bratislavskí mestskí policajti. Podobnú testovaciu verziu kamier v minulosti skúšali aj štátni policajti. Podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana sa však neosvedčili.

„Pri telových kamerách je problém s akvizičnými uzlami, medzi ktorými musíte prenášať obrovské dáta. Samotný prenos dát stojí desiatky miliónov eur,“ priblížil.

Peniaze potrebujú inde

Policajný prezident navyše naznačil, že Policajný zbor by potreboval zainvestovať aj inde. „Ja si viem predstaviť tie financie, ktoré máme k dispozícii, prerozdeliť úplne iným spôsobom, ako 100 miliónov eur investovať do telových kamier,“ uviedol Hamran.

Na potrebu minikamier upozorňovali v minulosti aj verejné ochrankyne práv. Dôvodom boli vtedajšie neprimerané policajné zákroky v rómskych osadách, o ktorých v súvislosti so zakúpením kamier hovoril aj šéf rezortu vnútra. Súčasný ombudsman Róbert Dobrovodský si preto myslí, že záznamy z kamier majú význam.

„Je to dôležité aj z ľudsko-právneho hľadiska. Platí, že ak je človek v moci štátu, a ak ho štát obmedzí na slobode a niečo sa mu stane, tak štát a polícia znášajú dôkazné bremeno,“ upozornil.

Ak sa podarí telové kamery vysúťažiť, využívať by ich mala najmä poriadková a dopravná polícia, ale aj útvary hraničnej a cudzineckej polície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál