Na hlavný obsah

Tento rok je pre alergikov zrejme o niečo náročnejší. Prvé alergény zaznamenali už v januári

Alergikov celosvetovo pribúda.

Tento rok je pre alergikov zrejme o niečo náročnejší. Prvé alergény zaznamenali už v januári
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Alergikov celosvetovo pribúda. S príchodom jari a kvitnutím bylín, tráv či drevín sa im začína náročné obdobie. Príznaky sa tento rok u nich mohli prejaviť už skôr. Prvé jarné alergény zaznamenali už v januári. Zvieratá, roztoče, pele, trávy a stromy. So silnou alergiou sa borí už päť rokov aj dlhoročný redaktor RTVS Zdeno Zubák. Najviac mu však pomáhalo otužovanie.

„Štyri roky som sa otužoval a toto bola moja cesta. Vtedy som mal najmenšie problémy, skoro som prestal brať lieky. Už som myslel, že mám vyhraté, ale minulý rok sa mi nepodarilo dodržať počas zimy celý ten proces otužovania. Okamžite sa mi to vrátilo a zase som na liekoch,“ opísal Zubák.

Najčastejšími prejavmi alergie sú nádcha, slzenie alebo pálenie očí, kašeľ či ťažkosti s dýchaním. Navštíviť odborníka by sme mali po konzultácii so všeobecným lekárom a najmä vtedy, keď príznaky neustupujú niekoľko dní.

Alergiám sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

„Práve keď sú to prejavy dýchacích ciest v zmysle sťaženého dýchania, ale samozrejme aj keď sú veľmi výrazné prejavy alergické nádchy,“ vysvetlil imunoalergológ v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Štefan Raffáč. Dôležité je dodržiavať liečbu.

„Lieky na lekársky predpis, napriek tomu, že niektoré chýbajú, tak v zásade v každej terapeutickej skupine sa dajú tie bežné lieky. Či už ide o tabletové formy, sprejové formy nájsť. Pacienti s alergiami by sa nemali obávať. Potom tie lieky, ktoré sú bez lekárskeho predpisu, tam je situácia podobná,“ uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

„V tomto období máme v ovzduší dominujúci peľ ihličnanov čeľade borovicovitových, potom je to ešte peľ duba, jaseňa, breza,“ opísala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Odborník apeluje na prevenciu

Kým peľová sezóna brezy sa postupne končí, začína sa peľová sezóna tráv čeľade lipnicovitých, čo je najväčší alergén na najbližšie dva mesiace.

„Spolu s nimi pôjde peľ skorocelu, štiavu, mrlíkov a ešte dokvitajúce dreviny,“ pokračovala Lafférsová.

„Prevencia je včasné podchytenie a odborné riešenie s tým, že my máme v rukách alergoimunoterapiu, ktorá je schopná ovplyvniť princíp alergie, čiže ovplyvniť to, aby ten človek sa stal tolerantným vo vzťahu ku svojim alergénom,“ dodal Raffáč.

Ignorovať alergiu sa nevypláca. Stav neliečených pacientov sa môže zhoršiť, v niektorých prípadoch to môže viesť aj k astme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko