Na hlavný obsah

Testy potvrdili prítomnosť vtáčej chrípky v prípade uhynutých čajok, ktoré našli na brehu Liptovskej Mary

Ochorenie sa môže preniesť aj na iné zvieratá či na človeka.

Testy potvrdili prítomnosť vtáčej chrípky v prípade uhynutých čajok, ktoré našli na brehu Liptovskej Mary
Ilustračná snímka – uhynutá čajka. Foto: RTVS

Testy potvrdili prítomnosť vtáčej chrípky v prípade štyroch uhynutých čajok, ktoré našli na brehu Liptovskej Mary. Ochorenie postihuje najmä vtáky, ale preniesť sa môže aj na iné zvieratá, prípadne na človeka.

Liptovská Mara je plná vody a tak na úzkom brehu bolo ľahké nájsť štyri mŕtve čajky. Uhynuté vtáky našli okoloidúci v tej časti Liptovskej Mary, ktorá je pri mestskej časti Liptovského Mikuláša – Palúdzka. Zavolali ochranárov z Tatranského národného parku.

Uhynutým čajkám sa venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

“Zobrali sme čajky s tým, že sme mali podozrenie, že by to mohlo ísť naozaj o vtáčiu chrípku, keďže boli zhruba na jednom mieste až štyri jedince,“ uviedla zoologička Tatranského národného parku Erika Feriancová.

V Štátnom veterinárnom ústave vo Zvolene potvrdili vírus vtáčej chrípky H5N1. Je to vysoko nákazlivá infekčná choroba, ktorá postihuje predovšetkým vtáky a hydinu, môže sa však preniesť aj na cicavce, predovšetkým na ošípané.

Ide však o zriedkavý jav

“Vírus vtáčej chrípky preukázal schopnosť prenosu na človeka, zostáva však naňho slabo adaptovaný a prenos z vtákov na človeka je zriedkavým javom. Prenos zo zvierat na ľudí nebol na Slovensku doteraz zaznamenaný,“ povedal hovorca Úradu verejného zdravotníctva Marek Eliáš.

“Prvého júna začína rybárska sezóna na Liptovskej Mare a v prípade, že rybár uvidí alebo nájde uhynutého vtáka, vyzývame, aby sa tohto vtáka nedotýkali, aby ho vôbec nebrali a nahlasovali správcovi toku,“ dodal rybársky hospodár Liptovskej Mary Tibor Ilavský.

“Slovenský vodohospodársky podnik je správcom nádrže, no nezodpovedá za faunu, ktorá sa tam vyskytuje. Každopádne príslušníci hasičského zboru realizujú zber kadáverov z pobrežných pozemkov, ktoré sústreďujú v zmysle našej súčinnosti na dočasnej skládke a my zabezpečujeme likvidáciu nebezpečeného odpadu v kafilérii,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

V prípade Liptovskej Mary zasiahnu najmä ochranári.

“Ak tam bude nejaké podozrenie, lebo nemusí sa jednať o vtáčiu chrípku, ale nám dennodenne nahlasujú nejaké uhynuté vtáky. Buď sú to spevavce, vypadnuté z hniezd. Tak budeme musieť dôsledne posudzovať hlásenia,“ spresnila Feriancová.

Veterinári neevidujú ani jeden prípad vtáčej chrípky v prípade hydiny alebo vtákov chovaných v zajatí. Divožijúce vtáky s vírusom našli aj na Oravskej priehrade, pri Bratislave a najviac na Sĺňave v Piešťanoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny